Brabants worstenbroodje op lijst van immaterieel erfgoed
Het Brabantse worstenbroodje is woensdag op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland gezet. De inventaris is een lijst van erkende tradities die als waardevol worden gezien en niet verloren mogen gaan.
Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant. Het bakken van die broodjes van witbrood met gekruid varkensgehakt is een traditie die al heel lang teruggaat, zegt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, dat de inventaris bijhoudt. Dat de traditie springlevend is, bewijzen de cijfers: per jaar worden 25 miljoen Brabantse worstenbroodjes gegeten.
De inventaris wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Een selectie wordt voorgedragen voor de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed. Op de lijst staan Nederlandse tradities als Koningsdag, Sinterklaas, de ambacht van handmatig klompen maken en de cultuur van het pijproken, maar ook streekproducten als de Tielse kermiskoek.
Pizza
Begin deze maand stelde Italië voor om de pizza volgend jaar op de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed te zetten. De traditionele Napolitaanse pizza heeft een relatief dunne korst, met uitzondering van de rand, die 'tot het formaat van een kleine fietsband behoort te zijn gerezen', aldus de commissie die het voorstel heeft ingediend.
Mocht de pizza worden toegelaten tot de lijst, dan moet het zijn positie delen met andere producten als Turkse koffie, Kroatische peperkoek en de Georgische methode om wijn te maken.