REPORTAGE

Brabants dorp in de ban van lugubere moord op Syriër

Het is zo'n dorp - omringd door bossen, akkers en weilanden in de prachtige streek de Meijerij ten zuiden van Den Bosch - waar eigenlijk 'nooit iets gebeurt'. Maar opeens komt de boze buitenwereld 'wel heel dichtbij', zeggen de bewoners. Want Esch, 2200 zielen, is al een week in de ban van een even lugubere als mysterieuze moord.

Peter de Graaf
In bosgebied Sparrenrijk aan de Molenwijkseweg doen politieagenten onderzoek na de vondst van een overleden persoon. Beeld anp
In bosgebied Sparrenrijk aan de Molenwijkseweg doen politieagenten onderzoek na de vondst van een overleden persoon.Beeld anp

Twee weken geleden wisten ze nog van niks. Ja, er was een brandende man aangetroffen in de bossen drie kilometer verderop. Dat was in Sparrenrijk, een oud landgoed in Boxtel, net over de spoorlijn. Een wandelaar die zijn hond uitliet, had maandagmorgen om half acht 's ochtends de politie gebeld: er staat hier een man in brand. De hulpdiensten waren snel ter plekke, maar konden niets meer uitrichten.

Dat was wel vreemd, maar de Esschenaren haalden er hun schouders over op. Misschien een afrekening in het criminele circuit - de politie ging uit van een misdrijf. In de bossen gebeuren wel meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals de dumping van drugsafval.

Maar vorige week maandag werd het dorp opgeschrikt. De politie publiceerde een foto van het niet verbrande hoofd van het slachtoffer, om achter diens identiteit te komen. Het gaat om een blanke, kalende man met grijs haar, en hij heeft een opvallend gebochelde rug, luidde het signalement.

Tips

Sommige dorpsbewoners herkenden hem: dat is die aardige Syrische man die sinds enkele maanden met zijn gezin in de Groenstraat woont, vlakbij de Willibrorduskerk. Die heeft inderdaad een bochel. De politie zegt vier tips te hebben binnengekregen die naar de 46-jarige Syriër hebben geleid. Meteen werd een deel van de Groenstraat afgezet met roodwitte linten. Voor het huis van de Syriërs werd een witte tent neergezet, met een politiecontainer ernaast.

Zakken werden naar buiten gedragen, fietsen afgevoerd. Ook werden alle ramen afgeplakt met zwart plastic, wat duidt op bloedsporenonderzoek met behulp van de chemische stof luminol. Daarbij kunnen met het oog niet-zichtbare bloedresten oplichten in het duister. Pas vrijdag werden de woning en de straat weer vrijgegeven. 'Het technisch onderzoek moet heel zorgvuldig gebeuren', verklaarde een politiewoordvoerder de lange duur van het onderzoek.

De andere bewoners van het pand zijn elders ondergebracht, aldus de politie. Maar over de gezinssamenstelling doet de woordvoerder geen mededelingen. Volgens buurtbewoners gaat het om een jongere vrouw, twee dochters die naar de basisschool gaan, en een tienerzoon.

De politie onderzoekt de woning van de verbrande man die vorige week gevonden is in een bos bij Boxtel. De identiteit van de man is bekend geworden na tips die binnen kwamen toen foto's van het gezicht van de dode man werden getoond in de media. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Beeld anp
De politie onderzoekt de woning van de verbrande man die vorige week gevonden is in een bos bij Boxtel. De identiteit van de man is bekend geworden na tips die binnen kwamen toen foto's van het gezicht van de dode man werden getoond in de media. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.Beeld anp

'Afgetaped en aangestoken'

Over het onderzoek zwijgt de politie. Een arrestatie is (nog) niet verricht. In het dorp doen de wildste geruchten de ronde, vooral sinds de Telegraaf enkele gruwelijke details over de moord onthulde. De krant sprak met een anonieme hulpverlener die de man dood in het Sparrenrijk had zien liggen. Volgens de hulpverlener was het slachtoffer met tape vastgebonden, daarna met een brandbare vloeistof besprenkeld en in brand gestoken.

'Afgetaped en aangestoken', vatte een buurtbewoner het drama kort en bondig samen. Maar waarom? Daarover wordt in het dorp volop gespeculeerd. De dorpelingen kwamen vaak even kijken bij het politielint. 'Het is een mysterie', aldus de buurtbewoner die zijn hond uitliet. 'Ze zijn hier al drie dagen bezig, maar hebben nog niemand gearresteerd.' Hij kent de Syriër van gezicht, niet van naam. 'Hij zei altijd vriendelijk gedag als hij met zijn jongste aan het fietsen was', aldus de man. Maar verder had het slachtoffer weinig contact met de buurt. Soms ging hij vissen, weten ze in het dorp.

'Ik vind het ook raar dat niemand aangifte van vermissing heeft gedaan', zei een jongen bij het verlaten van cafetaria 't Essche Trefpunt. Want de man was al een week eerder vermoord, en zijn familie was al die tijd niet naar de politie gestapt.

'Waar is zijn vrouw gebleven? Daar hoor je niemand over', aldus een dame in de Willibrordusstraat, waar het slachtoffer eerder met zijn gezin woonde, samen met een oom. 'We praten over niets anders in het dorp. Zulke rare mensen zien we hier liever niet.'

null Beeld anp
Beeld anp

Onduidelijkheid

Zaterdag zei de 25-jarige oom, Mohamed geheten, in het Brabants Dagblad in het duister te tasten wat er met zijn zwager Rachid is gebeurd. 'Hij zou een week buitenshuis verblijven', aldus Mohamed. 'Maar wat hij precies ging doen, dat wisten we niet. Drie dagen voordat hij weer terug zou komen, kregen we een telefoontje van de politie. Die heeft ons zijn dood gemeld.'

Een boomkweker in Boxtel, niet ver van de plek waar Rachid in brand stond, denkt dat de man al eerder is vermoord en pas later in de bossen in brand is gestoken. Dat kan verklaren waarom het technisch onderzoek bij diens huis zo lang duurde. De politie wil daarover niets zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden