Brabant strenger voor veeboeren

 De Provinciale Staten in Noord-Brabant hebben vrijdag ingestemd met strengere regels voor veeboeren die hun bedrijf willen uitbreiden. Ze moeten voldoen aan extra milieuvoorwaarden, zodat de overlast voor de omgeving afneemt, en worden verplicht in gesprek te gaan met omwonenden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - Ook moeten gemeenten in overbelaste gebieden, zoals in de Peel en de Kempen, een plan van aanpak maken om de overlast van de varkens- en kippenboeren voor omwonenden te beperken. De afspraken voor 'een zorgvuldige veehouderij' , die worden vastgelegd in de Verordening Ruimte, zijn volgens veel statenleden 'een eerste stap' op weg naar een duurzame veehouderij in de veerijke provincie.

Er komt een Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), waaraan boeren moeten voldoen als ze willen uitbreiden. Het is een provinciale duurzaamheidsindex, die verder gaat dan de nationale milieuwetgeving. 'De boer moet de ontwikkelruimte verdienen', aldus D66. 'En hij moet boeren met de buren.'

Vorige maand sloot het provinciebestuur al een akkoord met boerenbond ZLTO, de Brabantse Milieufederatie en de provinciale gezondheidsraad over de strengere regels. Voorafgaand aan het lange debat demonstreerden varkenshouders van de radicale vakbond NVV en verontruste burgers voor het provinciehuis in Den Bosch. De varkensboeren vinden dat ze door de strengere regels op kosten worden gejaagd, terwijl de supermarkten buiten schot blijven: zij willen niet meebetalen en houden de vleesprijzen zo laag mogelijk. Milieu- en bewonersgroepen menen dat de regels juist niet streng genoeg zijn: zij eisen dat de veestapel in Brabant (ruim 34 miljoen kippen, varkens, runderen, geiten en nertsen) wordt ingekrompen.

Diverse statenleden benadrukten echter dat de provincie de boeren niet kan dwingen minder vee te houden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden