Brabanders: Brabant wordt niet opgeheven

De plannen om de provincies op te heffen en alle gemeenten samen te voegen tot dertig grote regio’s, zijn ‘randstedelijke waanideeën’ en ‘gevaarlijke Haagse blauwdrukken’ die het land zullen verlammen. Die waarschuwing geven de Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk en de burgemeesters van de vijf grootste Brabantse steden vandaag in een interview in de Volkskrant. Hun boodschap: handen af van Brabant en handen af van de gemeenten.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

‘Ze kunnen nota’s schrijven wat ze willen, maar Brabant wordt niet opgeheven’, aldus de Bossche burgemeester Ton Rombouts. ‘Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland trouwens ook niet. Die provincies zijn heilig voor de mensen.’ Wim van de Donk toont zich strijdbaar in zijn afkeer van ‘de Haagse blauwdrukken’: ‘Ik zal tot mijn laatste snik vechten tegen de technocraten die het openbaar bestuur willen verknallen met hun excessieve centralisatiedrift.’

De Brabantse boegbeelden reageren op de recente plannen om het land volledig opnieuw in te delen. Een ambtelijke werkgroep adviseert het volgende kabinet om de provincies af te schaffen en ook 400 van de huidige 430 gemeenten te schrappen. Dan zouden er dertig ‘krachtdadige regiogemeenten’ overblijven en kunnen in één keer duizenden commissarissen, gedeputeerden, burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren worden ontslagen. Besparing: zeker 1,8 miljard euro. Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kwam daar onlangs overheen met een soortgelijk plan. Drie bestuurslagen is meer dan genoeg, vindt VNG-directeur Ralph Pans: Europa, het Rijk en daaronder een stuk of dertig gemeenten. De provincies hebben hun tijd gehad.

De Brabantse topbestuurders volgen het debat met verbazing en stijgende ergernis. Zij wijzen erop dat zij elkaar in het samenwerkingsverband Brabantstad allang hebben gevonden en op vele terreinen intensief samen zaken doen, dwars over de stads- en provinciegrenzen heen, met groot economisch succes.

Dat proces wordt verstoord door een vanuit Den Haag opgelegde bestuurlijke herindeling, vrezen zij. Waarnemend burgemeester Ivo Opstelten van Tilburg: ‘Gedwongen herindelingen zullen onze ambities verlammen en onze groei aantasten. Dat is mijn vrees.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden