Brabanders achter één kandidaat PvdA-voorzitterschap

De PvdA in Noord-Brabant komt met één zuidelijke kandidaat voor het voorzitterschap van de landelijke partij. Dat heeft Guus Sluijter, voorzitter van de Tilburgse afdeling van de PvdA, donderdag gezegd in reactie op een initiatief uit Limburg om oud-minister Jan Pronk naar voren te schuiven....

ANP

Sluijter zoekt met voorzitters Frank Cools, Piet Ronnes en Henk Roozendaal van respectievelijk de afdelingen Eindhoven en Den Bosch en van het gewest Noord-Brabant naar een kandidaat die de steun moet krijgen.

De PvdA zit sinds eind april zonder leiding nadat Michiel van Hulten als partijvoorzitter aftrad. Van Hulten was campagneleider bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar waarbij de PvdA negen zetels verloor.

Enkele Limburgse leden van de PvdA en de afdeling Heerlen hebben woensdag Pronk opgeroepen zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. ‘Ik zal geen nee tegen Pronk zeggen, maar ik denk dat er kandidaten zijn die geschikter zijn’, zegt Sluijter. Hij denkt dat een andere kandidaat de kloof tussen het bestuur en de leden van de partij en tussen het bestuur en de lokale afdelingen beter kan dichten. De Tilburgse wethouder Jan Hamming is in dat verband al eerder genoemd, maar die heeft nog geen besluit genomen.

Vijf kandidaten hebben zich wel al bij het partijbureau in Amsterdam gemeld. Onder hen in elk geval voorzitter Bertus Mulder van het PvdA-gewest Friesland. Hij is geen voorstander van Pronk als voorzitter. Ook voorzitter Roozendaal van het gewest Noord-Brabant denkt dat met de keuze voor de oud-minister eerder een stap achteruit dan vooruit wordt gezet.

Pronk kan wel op steun rekenen van voorzitter Harm Brouwer van het gewest Drenthe. ‘Pronk is een uitstekende kandidaat. Iemand met zo'n staat van dienst, daar zou ik heel blij mee zijn’, aldus Brouwer.

De afdeling Rotterdam heeft nog geen keuze gemaakt, zegt voorzitter Marja Bijl. Pronk zelf, die momenteel op vakantie is, wacht de ontwikkelingen rustig af. Woensdagavond zei hij in het radioprogramma Met het oog op morgen dat ‘er te denken valt’ over een kandidaatstelling.

Kandidaten voor het partijvoorzitterschap kunnen zich tot 19 augustus melden. Daarna kunnen de leden van 16 tot en met 23 september stemmen. Op het PvdA-congres van 6 oktober wordt het nieuwe partijbestuur aangesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden