BP verkoopt 260 kleine pompstations

Oliemaatschappij BP stoot in Nederland 260 van de 750 benzinestations af. Koper is het familiebedrijf Van der Sluijs in Geertruidenberg....

Bij de verkoop gaat het om leveringsrechten aan de tankstations die nu nog de merknaam BP voeren. Uiterlijk in 2003, na afloop van het laatste contract van de 260 met BP, moeten de pompen overstappen naar een ander merk. De benzinepompen zijn eigendom van de pompstationhouder. Het overgrote deel van de 490 pompen aan wie BP blijft leveren, is eigendom van de oliemaatschappij.

Het marktaandeel van BP daalt door de verkoop van 20 naar 18 procent. Daarmee blijft BP na Shell het grootste benzinemerk in Nederland. Het concern ontkent enig verband tussen de verkoop en de discussie over de uniforme benzineprijzen in Nederland.

De verkoop is een onderdeel van een grootscheepse operatie die BP een bezuiniging van 3,6 miljard gulden moet opleveren. Wereldwijd wil het bedrijf vijfduizend benzinestations afstoten. De oliemaatschappij heeft 28 duizend stations, waarvan achtduizend in Europa.

Van der Sluijs is een groothandel in brandstoffen. Het bedrijf voorziet al honderd tankstations van benzine. De helft van deze pompen is eigendom van Van der Sluijs. De overige zijn kleine zelfstandigen die bij Van der Sluijs hun benzineproducten inkopen.

Het bedrijf voert geen eigen benzinemerk, maar levert de brandstof onder naam van een olieconcern. 'De pomphouder kiest het merk. Dat kan Avia of Total Fina zijn of iets anders', aldus P. Nohlmans, een van de directeuren van Van der Sluijs.

Van der Sluijs gaat de winkels van de benzinepompen niet bevoorraden. 'Tenzij de pomphouder daar erg op aandringt. Maar in principe moet de pomphouder de bevoorrading van levensmiddelen zelf verzorgen', zegt Nohlmans.

Bij Van der Sluijs werken 350 mensen. Bij de transactie met BP zijn 28 werknemers betrokken die van het olieconcern overstappen naar de oliegroothandel. 'Het gaat vooral om chauffeurs en administratief personeel', zegt Nohlmans.

Vorig jaar namen de 260 benzinepompen van BP 300 miljoen liter benzine af. Deze omzet betekent voor Van der Sluijs ruim een verdubbeling van de verkopen aan benzinestations.

Het bedrijf heeft negen opslagdepots en een rederij met 23 schepen. De familie Van der Sluijs heeft alle aandelen in het bedrijf. Ook in de directie zit, naast Nohlmans en diens collega Van Rens, een lid van de familie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden