BP verbrandt deel van weggelekte olie

Olieconcern BP zegt dat het lukt om een deel van de weglekkende olie in de Golf van Mexico te verbranden. Er is een tweede systeem geïnstalleerd naast de eerder geplaatste kapconstructie.

AFPANP en Reuters,

Het bedrijf zegt dat het systeem in de eerste elf uur dat het in werking is gesteld 1250 vaten olie heeft opgevangen uit het lek in de Golf van Mexico.

Dat komt bovenop de 7040 vaten ruwe olie, die woensdag in ongeveer diezelfde tijdsspanne met een eerder geplaatste kap over de lekkende bron opgevangen werd en naar tankschepen is overgeheveld. De kap vangt dagelijks ongeveer tienduizend vaten op, maar zou een capaciteit van maximaal 18.000 vaten per dag hebben. In totaal heeft de kapconstructie al 160.400 vaten olie opgevangen. Door een nieuwe kap te plaatsen wordt de opvangcapaciteit nog verder uitgebreid.

[VIDEO]

80.000 vaten

Het tweede systeem vangt olie op met apparatuur die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de falende Top Kill-procedure en moet uiteindelijk 28.000 vaten per dagen kunnen wegwerken. De totale opvangcapaciteit wordt volgende maand uitgebreid naar maximaal 80.000 vaten per dag.

Volgens wetenschappers stromen dagelijks 35.000 tot 60.000 vaten uit de lekkende oliebron. Een ontlastende bron, die het wegstromen van olie uit het olielek een definitief halt moet toeroepen, gaat in augustus in bedrijf. In de omgeving van het olielek mag niet meer gevist worden, om te voorkomen dat vervuilde vis in de winkels terect komt.

Een televisieploeg filmt de Discoverer Enterprise. Deze fakkelt gas af en vangt olie op uit het lek van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon voor de kust van Louisiana, Verenigde Staten (ANP) Beeld
Een televisieploeg filmt de Discoverer Enterprise. Deze fakkelt gas af en vangt olie op uit het lek van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon voor de kust van Louisiana, Verenigde Staten (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden