BP stort 16 miljard in noodfonds

Washington Oliegigant BP heeft woensdag toegezegd een fonds van 20 miljard dollar (16 miljard euro) in te richten om de schade van de olieramp te vergoeden....

Het fonds gaat uitkeren aan mensen en bedrijven die geld verliezen als gevolg van de ramp. Hoe groot de schade wordt, is onbekend. De olie stroomt nog steeds uit het gat, volgens de nieuwe, hogere schatting van de regering met 60 duizend vaten per dag.

BP krijgt zeven jaar om het bedrag geleidelijk op te brengen, zodat het bedrijf financieel op de been kan blijven. De opruimactiviteiten en schadeclaims van werkloze vissers hebben BP al meer dan een miljard dollar gekost. De beurskoers is inmiddels met de helft gedaald.

Het fonds zal onafhankelijk opereren. Aan het hoofd komt Kenneth Feinberg te staan, een bemiddelaar die eerder de compensatie van slachtoffers van 11-9 leidde. Voor oliewerkers die geen inkomsten hebben door Obama’s boormoratorium trekt BP nog eens 100 miljoen dollar uit.

Obama kondigde het nieuws zelf aan nadat hij op woensdagochtend de top van BP op het Witte Huis had ontvangen. In zijn toespraak had hij het bedrijf ‘roekeloos’ genoemd.

Obama’s optreden komt na kritiek dat de regering te slap reageert op de olieramp. De president zou te weinig betrokkenheid tonen. Zo dreigt Obama van een ambitieuze hervormingspresident een symbool te worden van een onmachtig overheidsapparaat.

Zo slecht als over zijn voorganger Bush na orkaan Katrina denken de Amerikanen nog niet over Obama, maar 56 procent keurt zijn optreden tijdens de olieramp af. Het Witte Huis doet er alles aan de indruk te verbeteren. Obama reisde deze week opnieuw naar het kustgebied. Hij uit boosheid en medeleven, stelt een onderzoekscommissie in, benoemt een ‘olieramptsaar’ en een nieuwe directeur bij de olietoezichthouder MMS.

Dinsdag kwam ten slotte de toespraak tot het volk vanuit de Oval Office, het zwaarste publicitaire geschut in het presidentiële arsenaal. Prime time, vlaggen, een ernstig hoofd voor het vertrouwde raam: vaak kondigt een president zo het begin van een militaire operatie aan.

Obama zette passende oorlogsretoriek in. Hij sprak van een ‘beleg’ en een ‘aanval op onze kusten’. Maar zijn belangrijkste boodschap was dat de Amerikanen nu eindelijk een einde moeten maken aan hun afhankelijkheid van olie. De tragedie aan de kust is een ‘pijnlijke en krachtige herinnering dat de tijd is gekomen om schone energie te omarmen’.

Amerika moet ‘het lot in eigen handen nemen’ en een ‘nationale missie’ lanceren om groene innovatie te ontwikkelen. Obama riep het Congres op tot actie. De klimaatwet zit vast in de Senaat, omdat vooral de Republikeinen geen impopulaire nieuwe belasting op energie willen.

De eerste reacties waren de volgende dag sceptisch. De president was niet specifiek genoeg geweest en een meerderheid is niet in zicht.

Obama koos krachtige, patriottische woorden: ‘De enige benadering die ik niet accepteer, is nietsdoen. Het enige antwoord dat ik niet aanvaard, is dat deze uitdaging te groot en te moeilijk voor ons zou zijn.’

Zo probeert de president zich met een boude stap vooruit te bevrijden uit zijn benarde positie. Of dat lukt, is onduidelijk. Vriend en vijand zijn het eens dat de olieramp een moeilijk beheersbaar politiek probleem blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden