BP betaalt recordschikking van 18,7 miljard voor olieramp 2010

Het Britse oliebedrijf BP keert 18,7 miljard dollar schadevergoeding uit Amerikaanse overheden als Texas en Alabama voor de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat is het hoogste bedrag dat ooit betaald is als schadeclaim door een bedrijf in de Verenigde Staten.

Protest tegen BP in het dorpje Grand Isle. Beeld epa
Protest tegen BP in het dorpje Grand Isle.Beeld epa

De schikking is 1 miljard hoger dan de laatste schatting over het eindbedrag. Niettemin steeg de koers van BP donderdagmiddag op aandelenmarkten van Londen en New York met 5procent als reactie op de aankondiging. Onzekerheid over de uitkomst van de schadeprocedures drukte de afgelopen jaren zwaar op de beurswaarde van het oliebedrijf.

De ramp op het boorplatform Deepwater Horizon. Beeld epa
De ramp op het boorplatform Deepwater Horizon.Beeld epa

Realistische uitkomst

Dit is een realistische uitkomst, die zekerheid en duidelijkheid verschaft aan alle partijen. Voor BP zijn hiermee de belangrijkste schadeclaims van dit tragische ongeluk afgehandeld', aldus bestuurder Bob Dudley van BP in een verklaring.

De 18,7 miljard wordt betaald over een periode van achttien jaar en komt terecht bij de staten Alabama, Florida, Mississippi, Louisiana en Texas en bij ongeveer vierhonderd lagere overheden die zich bij de claim hebben aangesloten.

Volgens een berekening van The Wall Street Journal heeft BP al eerder ruim 40 miljard dollar uitgekeerd aan slachtoffers en als tegemoetkoming voor schoonmaakkosten. Dat brengt het totale schadebedrag op bijna 60miljard dollar, wat meer is dan de opgetelde bedrijfswinsten sinds 2012.

null Beeld getty
Beeld getty

Olieramp

Bij de ramp van het olieboorplatform op 20 april 2010 kwamen elf werknemers om het leven. Lokale vissers werden ernstig gedupeerd en duizenden mensen raakten hun huis kwijt. Het is de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Het ongeluk ontstond toen olie uit en langs het boorgat naar het oppervlak lekte en een explosie veroorzaakte. Daardoor zonk het platform waardoor een boorstang brak en nog eens 800miljoen liter ruwe olie in zee terechtkwam. Die kwamen terecht in de Golf van Mexico en in kwetsbare kustgebieden, moerassen en man-groven.

Foute beslissingen

Uit rapporten van de Amerikaanse kustwacht en de toezichthouder voor olieboringen BOEMRE bleek dat BP, dat het platform leaste, de meeste verantwoordelijkheid draagt voor de ramp. Voor de rechtbank werd het aandeel in de schuld later vastgesteld op welgeteld 67 procent. Het bedrijf nam in de dagen voor de ramp een reeks foute technische beslissingen. Zo werd er een te zwakke cementen afdekplaat op het boorgat geplaatst en werd de stalen behuizing in de bron op een instabiel deel van de zeebodem geplaatst.

Een klein deel van de private claims tegen de oliemaatschappij is waarschijnlijk frauduleus, betoogde BP voor de rechtbank. Veel bedrijven overdreven hun schadebedrag of claimden niet-geleden verliezen voor ruim een half miljard dollar. Honderden particulieren incasseerden via fraude of valsheid in geschrifte ten onrechte bedragen door zich als gedupeerde voor te doen.

null Beeld ap
Beeld ap

Drie grote schikkingen

De Trijntje Keever onder de schikkingen is nog altijd de 246 miljard dollar die de vijf grootste tabaksfabrikanten in Amerika in 1998 beloofden te betalen aan 46 Amerikaanse staten. Philip Morris, R.J. Reynolds, Brown & Williamson, Lorillard en Liggett & Meyers zegden toe over een periode van 25 jaar 246 miljard dollar uit te betalen als schadevergoeding van de gezondheidsschade van tabak. Daarbij vergeleken vallen de schikkingen van banken na de kredietcrisis nog mee. In 2012 schikten de vijf grootste Amerikaanse hypotheekverstrekkers, Wells Fargo, J.P. Morgan Chase., Citigroup, Bank of America en Ally Financial, voor 25 miljard euro met de Amerikaanse overheid wegens hypothecaire wanpraktijken. Twee jaar later schikte Bank of America voor 16,6 miljard, eveneens voor misleiding bij de verkoop van hypotheken in de aanloop naar de kredietcrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden