nieuws

Boze Von der Leyen kondigt EU-actie aan tegen Hongarije vanwege anti-lhbtiwet

De EU gaat maatregelen nemen tegen Hongarije vanwege de omstreden anti-lhbtiwet die de regering wil doorvoeren. Dit heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie woensdag aangekondigd. Het is onduidelijk wat de EU precies wil doen.

Vorige week werd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gedemonstreerd tegen de omstreden anti-lhbtiwet. Beeld AFP
Vorige week werd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gedemonstreerd tegen de omstreden anti-lhbtiwet.Beeld AFP

‘Deze Hongaarse wet is een schande’, aldus een duidelijk boze Von der Leyen in een verklaring over de wet, die vorige week door het Hongaarse parlement werd aangenomen. ‘De wet discrimineert mensen op basis van hun seksuele geaardheid en is in strijd met de fundamentele waarden van de EU. Wij zullen hierover geen compromis sluiten.’

De wet, die pas ingaat als de Hongaarse president János Ader hem heeft bekrachtigd, wordt internationaal fel bekritiseerd. De wet verbiedt onder andere scholen en bibliotheken lesmateriaal te vertonen aan minderjarigen waarin homo’s en transgenders voorkomen. Volgens Boedapest is de wet nodig om kinderen te beschermen.

Von der Leyen waarschuwde Orbán en zijn ministers dat ze alle wettelijke bevoegdheden van de EU-commissie uit de kast zou halen om ervoor te zorgen dat de rechten van alle EU-burgers worden gegarandeerd. ‘Ik heb mijn verantwoordelijke Eurocommissarissen geïnstrueerd om een brief te schrijven naar de Hongaarse autoriteiten om onze juridische zorgen uit te drukken voordat de wet van kracht wordt’, aldus Von der Leyen.

Procedure Europese Hof

De harde woorden van de Commissie-voorzitter komen een dag nadat dertien van de 27 lidstaten van de EU de wet scherp veroordeelden. De lidstaten, waaronder Nederland, riepen Von der Leyen op alles te doen om de Hongaarse wet te bestrijden. Geopperd werd een procedure beginnen bij het Europese Hof van Justitie.

Minister Kaag van Buitenlandse Handel zei te willen onderzoeken of Nederland en andere landen een ‘statenklacht’ konden indienen tegen Hongarije. Dat is een klacht van het ene land tegen het andere, wegens schending van de mensenrechten. ‘Het is onacceptabel’, aldus Kaag over de wet die ook door de oppositie in Hongarije fel wordt bekritiseerd.

Orbán legde woensdag de internationale kritiek op de wet en op zijn regering naast zich neer. Hij bestreed opnieuw dat de rechten van homoseksuelen in Hongarije met voeten worden getreden. Vorige week zei hij in een verklaring op zijn website dat ouders het recht hebben om ‘onze kinderen op te voeden zoals wij dat nodig achten’.

Orbán: ‘De nieuwe wet stelt simpelweg dat alleen ouders kunnen beslissen over seksuele opvoeding van hun kinderen. Onderwijs op school mag niet in strijd zijn met de wil van ouders. Ouders verwachten ook terecht dat op platforms die door onze kinderen worden gebruikt, pornografie, seksualiteit, homoseksualiteit en programma’s voor geslachtsverandering niet beschikbaar moeten zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden