Boze Indiërs demonstreren tegen corruptie en prijzen

Amsterdam -De oppositie in India heeft de druk op de regering van premier Manmohan Singh woensdag opgevoerd met een demonstratie in New Delhi. Duizenden Indiërs protesteerden tegen corruptie en hoge voedselprijzen.


De geloofwaardigheid van de regeringscoalitie onder leiding van de Congrespartij is de afgelopen maanden ernstig aangetast door een reeks corruptieschandalen. Bovendien hebben sterk gestegen voedselprijzen het vertrouwen van de bevolking in het landsbestuur ondermijnd.


Naar schatting 20 duizend demonstranten verzamelden zich gisteren in het centrum van Delhi om lucht te geven aan hun onvrede. Sommige betogers droegen strengen uien mee als teken van protest tegen de hoge prijs van dit gewas.


'Dit is een uiting van publieke woede, het begin van groot landelijk protest tegen corruptie en inflatie', zei een woordvoerder van de hindoe-nationalistische oppositiepartij BJP. De oppositie wil ook in andere delen van het land protesten houden voordat het parlement in februari een nieuwe begroting behandelt.


In een toespraak voor de betogers eiste BJP-leider Arun Jaitley het ontslag van premier Singh 'op morele gronden'. Volgens hem kan een regering niet functioneren in een 'sfeer van verdenkingen'.


De oppositie heeft het parlement wekenlang verlamd door op hoge toon een grootschalig onderzoek te eisen naar de schandalen. Ze dreigt het parlementaire werk begin volgend jaar opnieuw te blokkeren als er geen enquête komt naar een miljardenfraude bij de verkoop van frequenties voor mobiele telefonie. Deze affaire leidde al tot het ontslag van de minister van telecommunicatie.


Premier Singh zei enkele dagen geleden dat hij 'niets te verbergen' heeft en bereid is zich te laten ondervragen door een parlementaire onderzoekscommissie. Maar de Congrespartij beet gisteren van zich af bij monde van Kapil Sibal, de nieuwe minister van Telecommunicatie. 'Iedereen heeft lijken in de kast. Dus zij (de oppositie, red.) moeten geen zedenpreken houden', aldus Sibal.


Door de patstelling in de volksvertegenwoordiging ligt de landelijke besluitvorming vrijwel stil. Economische hervormingen zijn uitgesteld. Pogingen om de inflatie te beteugelen en tegelijkertijd hoge economische groeicijfers te behouden, worden bemoeilijkt.


De prijs van uien, een van de hoofdbestanddelen van de Indiase keuken, is de afgelopen week meer dan verdubbeld. Onrust over uienprijzen heeft in het verleden meer dan eens deelstaatregeringen ten val gebracht.


De protesten vormen het sluitstuk van 'een jaar van fraude', zoals de Indiase media 2010 hebben bestempeld. De meest in het oog springende zaak was de onthulling dat de inmiddels opgestapte minister van Telecommunicatie, Andimuthu Raja, betrokken was bij de onderhandse verkoop van gsm-frequenties voor veel te lage prijzen. Dat leverde de staat een strop en de betrokken bedrijven een voordeel op van bijna 30 miljard euro.


De Congrespartij was ook betrokken bij beschuldigingen inzake malversaties bij de Gemenebest Spelen, die in oktober in Delhi werden gehouden. Partijsecretaris Suresh Kalmadi zou incapabele bedrijven hebben ingeschakeld.


De premier van de deelstaat Maharashtra werd begin november door Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij gedwongen tot aftreden. Hij had flats voor oorlogsweduwen in het peperdure Mumbai toegespeeld aan familieleden.


Eerder dit jaar werd minister Shashi Tharoor (Binnenlandse Zaken) tot aftreden gedwongen nadat duidelijk was geworden dat zijn vriendin, dankzij zijn invloed, miljoenen euro's had opgestreken met aandelen in een cricketclub.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden