Boze buurman

'Ik probeer mijn personages altijd een eerlijke en menselijke kant te geven.'
Samuel L. Jackson, die onder veel meer ook vier keer in een film van Quentin Tarantino speelde, over zijn personage in Lakeview Terrace, de weinig scrupuleuze politieman Abel Turner. RTL 8, 20.30 uur

BART KOETSENRUIJTER

Een typisch geval voor de rijdende rechter: een jong stel komt in een prettige villawijk wonen, maar hun buurman lijkt vanaf dag één moeite met hun komst te hebben. De animositeit ontaardt al snel en leidt tot steeds dreigender situaties, waarbij het duidelijk lijkt dat het stel het onderspit gaat delven.

In de fictieve wijk Lakeview Terrace in Los Angeles hebben ze geen rijdende rechter. Wel een politieman. Maar laat dat nu net de boze buurman zijn (prachtrol van Samuel L. Jackson). Die heeft het op vele fronten moeilijk. In zijn dagelijks patrouillewerk en vooral thuis, waar hij nog altijd niet de dood van zijn vrouw verwerkt heeft, die drie jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Zijn kinderen lijden er evenzeer onder als zijn buren. Daarmee is Lakeview Terrace een doorsneefilm over een bekend gegeven. Waardoor het een beetje gaat schuren, is het racismesausje dat eroverheen is gegoten en dat de film een net iets andere spanning geeft dan dit soort verhalen normaal gesproken heeft: de boze buurman is zwart, het jonge echtpaar gemengd. De vraag die lang blijft hangen: speelt racisme nu wel of geen rol in de animositeit?

Lakeview Terrace (Neil LaBute, 2008) RTL 8, 20.30 uur.

Scream

(Wes Craven, 1996) Vette slasher-film met een extra laagje. De film voldoet aan alle kenmerken van het genre: een psychopaat vermoordt tieners (met een voorkeur voor blond); als iemand 'ik ben zo terug' zegt, dan zien we 'm niet meer terug; de politie komt altijd net te laat. Het extra laagje: de personages kennen die genre kenmerken óók. En dat werkt.

RTL 7, 22.30 uur.

Lili Marleen

(Rainer Werner Fassbinder, 1981) Hanna Schygulla is overrompelend als het zangeresje Willi, verliefd op een joodse Zwitser. Bij toeval wordt ze legendarisch als vertolker van het lied dat elke avond om 3 voor 10 het oorlogsgeweld even het zwijgen oplegt, omdat alle soldaten ademloos luisteren naar het muzikale verhaaltje over de vrouw die bei der Laterne op haar geliefde wacht. Fassbinder schuwt de clichés, retoriek en zelfs kitsch niet in de wijze waarop hij van dit persoonlijke verhaal een universele geschiedenis maakt. Grootse film, waarin Fassbinder zelf even langskomt als verzetsleider.

ARD, 00.35 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden