Boze brieven (7)

Zeer gewaardeerde elite,..

Michael Frijda

Ik wilde u vandaag eens lekker beledigen. Helaas, dat gaat niet lukken want u bent opgedoekt. Door de vrije pers. Die jongens van de vrije pers ontdekten dat niets menselijks u vreemd was, en dat schreven ze nog op ook. In overspel, incest en dronken rijden, bleek u net zo bedreven als Jan Lul. En Jan had buitengewone belangstelling voor de berichten over graaizucht en arrogantie. Die spelde hij helemaal uit en dacht: Hé dat kan ik ook! Goed gedacht. Inmiddels heeft iederéén een SUV, kapsones en een zijden stropdas.

Déze Jan Lul zocht tussen al die vrije jongens één nastrevenswaardig voorbeeld. Van iemand die meer weet en kan dan ik, maar wel in dezelfde wereld leeft. Niet gevonden. Vrije jongens weten alleen wat ze zelf nodig hebben. Bij de intellectuelen ving ik ook bot. Zodra die een beetje goed boeren, trekken ze zich terug uit de wereld waarin ik woon.

Geen elite meer om je aan op te trekken, is dat erg? Welnee. Voor oude wijn is altijd een nieuwe zak te vinden. Die nieuwe zakken werken bij de televisie. Voor Jan Lul is er meer om naar te kijken, tegen op te kijken en te willen evenaren dan ooit. Of Jan zich laat inspireren door een reclamespot of een spelshow, dondert niet. Als je maar een doel in je leven hebt.

Ik heb een doel, en een plan. Ik ga door met klagen en zeiken tot ik mijn miljoenen binnen heb. Dan koop ik ook zo’n knus kasteeltje in Blaricum. Als commissaris Welten de security goed regelt, kan ik Darjeeling drinken met Marcel van Dam, Champagne met Harry Mens en rode wijn met Leon de Winter. Alle dagen vrede! Pakte iedereen het maar zo aan als ik. Dan zou de wereld er heel anders uitzien!

Niet dan?

Michael Frijda

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden