Boze aanhang Fatah bezet parlementsgebouwen

Woedende aanhangers van Fatah hebben zaterdag de Palestijnse parlementsgebouwen in Ramallah en Gaza-stad bezet. Zij zijn woest over het enorme verlies dat de partij deze week leed bij de verkiezingen....

ANP

In Ramallah klommen ongeveer veertig man van de aan Fatah gelieerde militante beweging Al Aqsa Martelaren Brigades op het dak. Zij schoten hun geweren leeg in de lucht. Ongeveer zeshonderd Fatah-activisten en tientallen militanten van de Brigades kwamen samen bij het parlementsgebouw na een demonstratieve optocht door de stad op de Westoever.

Na ongeveer twintig minuten verlieten de bezetters het gebouw en trokken naar de Muqata, het complex waar president Abbas zetelt. Onderweg schreeuwden zij leuzen tegen een coalitieregering met Hamas. Bij de Muqata werden opnieuw schoten gelost en de menigte riep om veranderingen binnen Fatah, maar eiste niet het ontslag van Abbas.

Ook in Gaza-stad werd het parlementsgebouw kortstondig bezet. Hier bestormden politiemannen, veelal mensen van Fatah, het terrein waarbij zij in de lucht vuurden. Zij willen niet dat de islamitische Hamas de verantwoordelijkheid voor de veiligheidstroepen krijgt. Bij gevechten tussen Hamas en Fatah vielen een dag eerder in Gaza-stad zeker acht gewonden.

In de Palestijnse gebieden lopen de spanningen tussen de seculiere Fatah-partij, de verliezer van de parlementsverkiezingen, en de islamitische beweging Hamas, die een monsterzege behaalde, verder op. Op veel plaatsen gaan Fatah-aanhangers de straat op om te demonstreren.

Bij confrontaties tussen aanhangers van beide partijen vielen vrijdag in Gaza-stad zeker acht gewonden. Volgens Mohammed Dahlan, de sterke man van Fatah in Gaza, provoceerden leden van Hamas zijn supporters. Zij openden het vuur op de demonstratie, aldus Dahlan.

Zaterdag wil Fatah opnieuw een protestmars houden in deze stad die een bolwerk van Hamas is. In Deir Al Balah in Gaza gingen tientallen mensen van Fatah zaterdagmorgen de straat op. Zij staken autobanden in brand en eisten het ontslag van het Centraal Comité van Fatah.

In Nablus op de Westelijke Jordaanoever demonstreerden circa 3000 Palestijnen. Ook zij eisten het vertrek van de top van Fatah. Ongeveer tachtig gewapende mannen van Al Aqsa Martelaren Brigades schoten in de lucht en verklaarden zich niet langer te houden aan een bestand met Israël.

Leiders van deze militante Brigades dreigden de leden van het Centraal Comité van Fatah te ‘straffen’ als zij niet binnen 24 uur hun ontslag nemen. Zij eisten verder dat Fatah niet zal toetreden tot een regering geleid door Hamas. Fatah is intern ernstig verdeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden