Boycot cabaretiers uitreiking 'Poeli'

De prijsuitreiking van de prijs voor het beste cabaret van het seizoen, de Poelifinario, gaat door. Maar een rel in de jury overschaduwt het festijn.

HEIN JANSSEN

AMSTERDAM - Tijdens de komende uitreiking van de VSCD Cabaretprijzen 2013 op 29 september in De Kleine Komedie in Amsterdam zal de jury een openbare verklaring geven over de onenigheid die de afgelopen dagen is ontstaan over de toekenning van de Poelifinario.

Voor deze prijs, bestemd voor het beste cabaretprogramma van afgelopen seizoen zijn zes artiesten en groepen genomineerd: Wim Helsen, Ronald Goedemondt, De Ashton Brothers, Kommil Foo, Lebbis en het duo Van der Laan & Woe. De aanvankelijke winnaar werd aangewezen via een puntentelling. Jurylid Patrick van den Hanenberg, cabaretcriticus van de Volkskrant, verzette zich tegen deze uitslag en overwoog daarna uit de jury te stappen.

Na deze interventie is de jury zich opnieuw gaan beraden en na een stevige discussie kwam er een andere winnaar voor de Poelifinario uit de bus. Op zijn beurt werd jurylid Roel Coppelmans (directeur Posttheater Arnhem) boos. Hij uitte zijn onvrede afgelopen weekend op de cabaretwebsite De Zwarte Kat.

Vanwege de verwarring die daarna ontstond, is de jury woensdag weer bijeen gekomen, waarna de definitieve winnaar werd vastgesteld. Tegelijk werd aan de VSCD, die de uitreiking organiseert, voorgesteld deze gang van zaken tijdens de uitreiking toe te lichten. De dreiging dat het hele festijn in De Kleine Komedie zou moeten worden afgelast kwam daarmee te vervallen. Enkele genomineerden lieten naar aanleiding van de commotie intussen weten niet bij de uitreiking aanwezig te willen zijn.

Juryvoorzitter Erik Pals: 'Ik geef toe, het is tamelijk beschamend allemaal, maar we kunnen de zaak niet meer terugdraaien. Ik kan alleen maar zeggen dat ons er nu alles aan gelegen is de winnaar van de Poelifinario zo goed mogelijk te eren, en dat de jury daarbij volledig open wil zijn'.

Pals: 'Overigens is er altijd wat met de cabaretprijzen. Of de winnaar lekt voortijdig uit, of er is gedoe in de jury, of de artiest die niet wint is op zijn pik getrapt. Het toont alleen maar aan dat deze prijs kennelijk heel wat voorstelt. En dat vindt de jury ook. Wij hebben met zijn zevenen allemaal tussen de veertig en vijftig voorstellingen bezocht en daarover voortdurend gediscussieerd. Soms met het mes op tafel, jazeker, maar dat onderstreept dan ook onze betrokkenheid.'

Volgens Pals gaat cabaret in het algemeen over het menselijk tekort en heeft zijn jury daar zelf nu ook mee te maken gehad. 'We moeten er nu maar het beste van maken, ook met het oog op de toekomst van de cabaretprijzen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden