Boycot bespoedigt repatriëring Ruandezen Vluchtelingen verlaten Burundi

Met het vertrek, dinsdag, van de laatste zesduizend Ruandezen uit het vluchtelingenkamp Rukuramigabo in Burundi is een einde gekomen aan de repatriëring van vluchtelingen uit dit buurland....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

BUTARE/BUJUMBURA

Ruim 220 Hutu's hebben toestemming gekregen tijdelijk in Burundi te blijven. Zij vrezen bij terugkeer in Ruanda te worden aangevallen of gearresteerd.

Meer dan twee miljoen Ruandezen, vooral Hutu's, vluchtten in 1994 naar Zaïre, Tanzania en Burundi uit angst voor wraakacties wegens de genocide in dat jaar. Extremistische Hutu's vermoordden meer dan een half miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's. Burundi ving meer dan een kwart miljoen vluchtelingen op.

De repatriëring is volgens een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, Unhcr, goed verlopen. De teruggekeerde vluchtelingen hebben voor twee maanden voedsel meegekregen, naast kleding en plastic om tijdelijke huisvesting te bouwen.

Waarnemers verklaren de terugkeer van vluchtelingen vooral uit de boycot die van kracht is tegen Burundi. De buurlanden van Burundi besloten daartoe na de militaire staatsgreep, eind juli.

Ruim een miljoen Ruandezen verblijven nog steeds in kampen in het oosten van Zaïre. Vorige week bereikten Zaïre en Ruanda overeenstemming over de 'georganiseerde, massale en onvoorwaardelijke' repatriëring van deze vluchtelingen.

Gevluchte Hutu's in Zaïre vrezen bij terugkeer in Ruanda gearresteerd te worden. Ruanda onderzoekt van alle terugkerende vluchtelingen de antecedenten. Zij die verdacht worden van betrokkenheid bij de genocide verdwijnen achter de tralies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden