Boxmeer steunt asielzoeker ondanks veroordeling

Een illegale Armeniër die door de gemeente Boxmeer met een maandelijkse bijdrage wordt gesteund is een paar jaar geleden veroordeeld voor geweld tegen een politieagent. De gemeente wist dat niet maar het is ook geen reden om de bijzondere financiële steun aan de Armeniër en zijn gezin te heroverwegen, liet burgemeester Karel van Soest vandaag weten.

Hovsep Khachatryan en zijn gezin in hun woning in Boxmeer. Beeld Marcel van den Bergh

Het gezin moet Nederland verlaten omdat de 31-jarige Armeniër Hovsep Khachatryan heeft opgebiecht dat hij bij aankomst in Nederland vijftien jaar geleden heeft gelogen over zijn ware identiteit. Zijn verblijfsvergunning werd daarom ingetrokken. De zaak houdt Boxmeer bezig. Er werden in de Brabantse plaats zevenhonderd handtekeningen opgehaald voor het geïntegreerde gezin met twee jonge kinderen.

Hovsep Khachahtryan verloor zijn baan omdat hij nu illegaal in Nederland is. Tegen de regels in gaf de gemeente hem eerst een uitkering. Nu krijgt hij van de gemeente nog 1250 euro per maand. Zijn zaak kreeg naar aanleiding van de discussie over bed, bad en brood voor illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers de laatste tijd weer extra aandacht.

De veroordeling kwam vandaag aan het licht tijdens de behandeling van het beroep tegen uitzetting bij de rechtbank in Den Bosch. Khachahtryan erkent dat hij na een feestje met een slok op een woordenwisseling kreeg met een agent en een klap uitdeelde. Hij werd veroordeeld tot een taakstraf.

Niet gevaarlijk

De veroordeling heeft meegespeeld bij de persoonlijke beslissing van staatssecretaris Fred Teeven om te volharden in uitzetting van de Armeniër en zijn gezin, aldus de Immigratie- en Naturalisatiedienst. 'De zaak is tamelijk uniek. Makkelijk was het niet, maar het antwoord blijft nee.'

Burgemeester Van Soest heeft zijn partijgenoot Teeven meermalen opgeroepen niet tot uitzetting over te gaan: 'Het kan toch niet waar zijn dat een zo goed ingeburgerd gezin naar een voor hen inmiddels onbekend land wordt teruggestuurd.'

De gemeente Boxmeer wist dat er belangrijke redenen waren om de verblijfsvergunning niet terug te geven maar kende die niet precies. 'Voor ons verandert er niks. We helpen het gezin zo lang het kan', aldus een woordvoerster.

Khachahtryan meent dat de staatssecretaris de oude veroordeling nu misbruikt. Het was destijds geen reden om zijn verblijfsvergunning af te pakken. 'Het had niet mogen gebeuren, maar ik ben niet gevaarlijk', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden