Boxmeer geeft uitgeproduceerde asielzoeker toch uitkering

De Brabantse gemeente Boxmeer geeft een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Armenië een maandelijkse uitkering van 1.250 euro. De financiële steun, die uit de algemene middelen komt, geldt ten minste tot volgend jaar juli. Daarmee gaat Boxmeer een flinke stap verder dan de 'bed, bad en brood'-steun die andere gemeenten doorgaans geven aan illegalen.

Hovsep Khachatryan en zijn gezin in hun woning in Boxmeer. Beeld Marcel van den Bergh
Hovsep Khachatryan en zijn gezin in hun woning in Boxmeer.Beeld Marcel van den Bergh

Het gemeentebestuur zegt de uitkering 'op humanitaire gronden' te verlenen. De Armeniër, die al 15 jaar in Nederland is, raakte zijn verblijfsvergunning kwijt omdat hij had gelogen over zijn naam. Daardoor verloor hij in april ook zijn baan.

Aanvankelijk gaf de gemeente hem een uitkering uit het WWB-fonds (Wet werk en bijstand). Maar in augustus stopte die, omdat uitgeprocedeerde asielzoekers geen bijstandsuitkering mogen krijgen. Het gemeentebestuur was bang voor een boete van het ministerie van Sociale Zaken.

Vorige maand dwong de gemeenteraad het college het gezin toch bij te staan tot het moment van uitzetting naar Armenië. Het besluit was unaniem, ook de VVD stemde voor. 'Het leeft ontzettend in Boxmeer. Het is zo zielig voor die kleine kinderen', zegt VVD-raadslid Judith Logtens. Volgens SP-fractievoorzitter Johan Koelman moet de gemeente 'zorg dragen voor een menselijke leefsituatie voor Hovsep en zijn familie'.

Staatssecretaris Teeven (Justitie), die tegen elke steun aan illegalen is, kon dinsdag niet reageren. VVD-burgemeester Van Soest heeft zijn partijgenoot meermalen opgeroepen niet tot uitzetting over te gaan: 'Het kan toch niet waar zijn dat een zo goed ingeburgerd gezin naar een voor hen inmiddels onbekend land wordt teruggestuurd.' De Armeniër klampt zich nog vast aan een laatste strohalm: humanitaire gronden. Die rechtszaak dient begin volgende maand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden