'Bowie was de Grote Tovenaar'

De ingezonden brieven van dinsdag 12 januari.

Fans kwamen gisteren, de dag dat Bowie overleed, bijeen bij het schilderij van straatartiest James Cochran Beeld anp

Brief van de dag: Hij was de Grote Tovenaar

Ik ben een fan van heel veel muziek, maar slechts twee songs zijn ooit als een vrachtwagen bij mij binnen gekomen: Fame en Heroes. Ook was Bowie van enorme waarde voor de homo-gemeenschap. Hetero zijnde was hij 'onze gelijke' in zijn androgynie. Hij was de Grote Tovenaar. En wie ook maar een uur luistert naar bijvoorbeeld zijn muziek uit de jaren zeventig, die realiseert zich weer hoezeer alles nep is geworden. Wat denken die Justin Biebertjes en Rihanna's wel? Dat zij iemand zijn? En erger: wat denken hun fans wel niet? Laten we hopen op een wake in Amsterdam tijdens de dodenmis van Bowie op het Leidseplein bijvoorbeeld. Na wat hij allemaal voor ons heeft gedaan. ..

Dam Weijers, Amsterdam

En de winnaar is ...

De Columnistenmarathon 2016 leverde weer een fraaie en uiteenlopende oogst doorkijkjes voor het jaar 2016 op (Columnistenmarathon, 11 januari). Niet alleen in woorden, maar zeker ook in tekeningen. We zullen zien bij wie de antenne voor dit jaar het scherpst staat afgesteld. Blijft liggen de vraag: wat was de beste Volkskrant-column van het jaar 2015? En dat is toch wel een gemis. Volgend jaar de eerste lezersverkiezing in aanloop naar de columnistenmarathon 2017? De verkiezingscampagnes zijn al gestart.

Ronald Gertsen, Voorschoten

Politiek correct

Arnon Grunberg husselt daders en slachtoffers moeiteloos door elkaar (Voetnoot, 11 januari). De in Keulen en masse op verachtelijke wijze aangerande vrouwen worden verdacht gemaakt door het gebruik van de listige formulering 'vermeend óf werkelijk geweld'.

De mijns inziens zeer terechte morele verontwaardiging over deze schokkende gebeurtenissen wordt in een klap weggezet als louter 'een slordig excuus voor haat', en elke kritische kanttekening of terechte zorg over de gebeurtenissen in Keulen reduceren de verkondiger hiervan blijkbaar tot het niveau van verachtelijke Pegida-aanhanger. (Want je bent nu eenmaal voor óf tegen, ofwel goed óf slecht.)

Dit komt op mij over als een nogal lage manier van je politiek correcte gelijk proberen te halen, over de rug van een groep vrouwen die geheel terecht aangifte deden van wat hun werd aangedaan. Dat de daden een totale groep aangerekend gaan worden is weliswaar onterecht, maar de woede hierover zou zich wat mij betreft eerder moeten richten op de mannen die verantwoordelijk waren dan op de slachtoffers en hun sympathisanten.

Een oplossing voor dit soort ellende zal net zo min worden aangereikt door extreem-rechtse politici als door stoïcijns wegkijkende columnisten. Van dit stukje krijg ik een heel vieze smaak in mijn mond.

Flos Vingerhoets, Vijfhuizen

Scherp door de bocht

Mooie tekst én foto van shorttracker Freek van der Wart (Sport, 11 januari). Dat hij met de beschermers onder z'n ijzers zo scherp door de bocht kan!

Jacko Zwierenga, Utrecht

Freek van der Wart, Short Track Beeld Klaas Jan van der Weij

Geurterrorisme

Jean-Pierre Geelen heeft kennelijk de kwalijkste geurterrorist ('Geurcoupé', V, 11 januari) nog niet ontmoet: de nagelterroriste. Liefst gezeten in een stiltecoupé, vensterplaats met tafeltje.

Haar wapens: nagellak-remover, vijltjes en nagellak in haar tasje en regelmatig vergezeld van zwijgende vrouwelijke medereizigers die ineens opveren en van hun smartphones opkijken als iemand er iets van zegt: 'Ze kan toch nu niet ophouden? Het is bijna klaar!' of, als alternatief: 'Stiltecoupé!'

Liv-Grete Vos, Haarlem

Koorknapen

Met vette kop en een pagina groot artikel berichtte de Volkskrant zaterdag over de aanrandingen in Keulen.

Dat in Regensburg 231 koorknapen misbruikt en zelfs gemarteld zijn vermeldt uw krant in een klein artikeltje ergens halverwege.

Beide zaken zijn vreselijk en beide verdienen een prominente plaats in uw krant. De daders in Regensburg zijn christenen, bekend met de westerse cultuur, normen en waarden.

A.M. van Kortenhof-van Druenen, 's Hertogenbosch

Dubbelspionne

Leonie Brandt was volgens de bespreking van het laatste boek van Tomas Ross (Sir Edmund, 9 januari) een verzonnen figuur. Dacht ik niet: lees de prachtstudie van Gerard Aalders Leonie. Het intrigerende leven van een Nederlandse dubbelspionne (Boom, 2003)

Henk van Ark, Zuidhorn

Schrijver Tomas Ross Beeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden