Bowie is terug, intens, luchtig en uitgelaten

Tien jaar lang is er nauwelijks iets van David Bowie vernomen. Verjaardagen, jubi- leumedities van zijn klassieke platen en zelfs de Olympische Spelen, die hem graag voor de opening hadden gestrikt, liet hij aan zich voorbijgaan. Net op het moment dat iedereen vrede lijkt te hebben met het gegeven dat er geen 'nieuwe Bowie' meer zal komen, is hij daar.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJSBERT KAMER

AMSTERDAM - Zonder platenmaatschappij en marketingcampagne, het gaat wel vanzelf via de sociale media, lijkt hij terecht te hebben ingeschat. Eerst was er op 8 januari van dit jaar, zijn 66ste verjaardag, het nummer Where Are We Now? Overal schrikten Bowie-watchers op, en begonnen de speculaties over het op 8 januari aangekondigde album The Next Day, dat op 11 maart zou verschijnen.

Een week voordat de plaat hier in de winkels ligt, is hij nu te beluisteren op iTunes. Veertien nummers, 53 minuten lang. Toelichtende interviews heeft Bowie nog niet gegeven, maar dat hij veel plezier moet hebben beleefd aan het opnemen staat wel vast. Na een dagje is het onmogelijk vast te stellen of de plaat de zeggingskracht heeft van zijn beste werk uit de jaren zeventig. We stellen de sterrenregen waar de Britse media Bowie al onder hebben bedolven nog even uit. Maar zo opgeruimd, uitgelaten en eenduidig heeft Bowie sinds pakweg Let's Dance uit 1983 niet geklonken. Het spel- en zangplezier is meteen al evident in het titelnummer waarmee de plaat opent. Een luchtige rocker, waar de plaat mee vol staat.

Zoeken naar nieuwe geluiden, texturen en songstructuren laat Bowie achterwege. Maar liefst drie gitaristen zetten een soms wat te robuust gitaargeluid neer. Muzikaal zeer conventioneel, maar niet onplezierig, denk je totdat het laatste liedje Heat begint. Prachtig intens gezongen, Scott Walker indachtig, komt daar het slotwoord: 'And I Tell Myself I Don't Know Who I Am (...) I Am A Seer, But I Am A Liar.'

David Bowie: The Next Day. Verschijnt op 8 maart bij Sony Music en is al te beluisteren op iTunes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden