'Boven Groningen moet een kabelbaan'

Als het aan de VVD in Groningen ligt, wordt de stad verrijkt met een kabelbaan: niet te duur, en snel aan te leggen....

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

Zo heeft niemand in Groningen het meer over een kabelbaan – en plots is de installatie weer het gesprek van de dag. Was het idee niet al een hele tijd geleden afgeschoten?

Ja, dat klopt, vertelt een gemeentewoordvoerder. Het stadsbestuur besloot in 2006 geen medewerking te verlenen aan de aanleg van een kabelbaan. Maar mocht er toch een goed initiatief komen voor zo’n verbinding tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Euroborgstadion, dan wil de gemeente best meewerken aan de ruimtelijke inpassing.

Lang bleef het stil, tot de VVD half december een debat organiseerde. De zaal zat mudjevol, veelal met voorstanders.

Wat is er gebeurd? De VVD heeft, samen met een groep ondernemers, al snel na het oordeel van het gemeentebestuur contacten gelegd met de Duitse bedrijf Doppelmayer. Driemaal bezochten de Duitsers Groningen en verkenden ze het tracé. Conclusie: een kabelbaan is rendabel en zal zo’n 25 miljoen euro kosten.

Volgens VVD-raadslid Evenhuis, die de avond organiseerde, heeft zijn partij dat nu pas naar buiten gebracht omdat het er eerder simpelweg niet het moment voor was. In juni stond een ander gemeentelijk openbaar vervoersproject centraal: de regiotram. ‘We vonden het onsportief om op hetzelfde moment met onze bevindingen te komen’, zegt Evenhuis. Volgens hem heeft verkeerswethouder Dekker het zeer gewaardeerd dat de VVD een goed moment heeft afgewacht.

Evenhuis is ervan overtuigd dat de kabelbaan er moet komen. ‘Er hoeven ook geen hoekpanden gesloopt, omdat zo’n tram geen haakse bocht kan maken. De kabelbaanlijn kan er snel komen. In de 144 bakjes kan hij 3.000 reizigers per uur vervoeren. Hij is mooi hoog, dus er hoeft niets te worden gesloopt en de baan kan gewoon over staande masten heen.’

Evenhuis wil zo snel mogelijk een vervolgonderzoek. Volgens hem zijn zeven partijen in de gemeenteraad voor. Alleen de SP en GroenLinks – de partij van wethouder Dekker – voelen hier niets voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden