BOVAG begint met registratie benzinedieven

Tankstations die zijn aangesloten bij de BOVAG, kunnen vanaf deze week kentekens van niet-betalers via een speciale website doorgeven aan de deurwaarder....

ANP

Erkende deurwaarders kunnen na de wijziging van de regeling beschikken over de naam- en adresgegevens van benzinedieven en de niet-betaalde rekening voor de tankstationhouders innen. Bij de BOVAG zijn een kleine 2000 van de 4236 tankstations in Nederland aangesloten.

Via een link op de BOVAG-site komen leden terecht bij de deurwaarder met wie de brancheorganisatie zaken doet. Pomphouders kunnen met een wachtwoord inloggen op een speciaal meldingsformulier, dat de BOVAG in samenwerking met de politie heeft ontwikkeld. In de toekomst kan de deurwaarder via het kenteken van de benzinedief diens gegevens achterhalen en een incassoprocedure op gang brengen. Gaat het om een veelpleger, dan komt de politie er aan te pas en dient het meldingsformulier tevens als officiële aangifte.

Tanken zonder te betalen is nog steeds de grootste vorm van criminaliteit waarmee pompstationhouders te maken krijgen. Uit onderzoek onder 425 pompstations die bij de BOVAG zijn aangesloten, blijkt dat in 2003 71 procent van de tankstations bezoek heeft gehad van bestuurders die wegreden zonder te betalen. Gemiddeld kregen ze daar zeventien keer per jaar mee te maken. Diefstal van artikelen uit de winkel kwam bij 34 procent van de ondervraagden voor, met een gemiddelde van achttien keer per jaar.

Volgens een voorzichtige eerste schatting leed de tankstationbranche ongeveer 18 miljoen euro schade door diefstal, vernielingen en overvallen. Daarbij komt ook nog de niet te meten emotionele schade.

De BOVAG is bezorgd over een nieuw fenomeen waar pompstations mee te maken krijgen: overvallertje spelen. 6 procent van de ondervraagde pomphouders kreeg vorig jaar met een overval te maken. Een groot deel daarvan werd gepleegd door jonge criminelen, die als een soort ontgroeningsritueel de opdracht krijgen een tankstation te beroven. De buit is vaak minimaal, maar de emotionele schade des te groter, aldus de BOVAG-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden