Bouwtoezicht privatiseren is vragen om moeilijkheden

De ingezonden brieven van woensdag 5 juli.

Bouwvakkers in Leiderdorp.Beeld anp

Brief van de dag: Bouwtoezicht privatiseren? Niet doen

De privatisering van bouwtoezicht is een verkeerd voornemen. Als het doorgaat wordt dat een voorbeeld van commercialisering van overheidsdiensten die verkeerd en duur uitpakt. Bij de bouw van woningen, kantoren en bedrijfshallen betreft het veelal grote, kostbare, langlopende projecten, die vragen om kwaliteitsinspecties door onafhankelijke, professionele inspecteurs. Inspecteurs die, indien nodig, de tijd nemen om de juiste inspecties uit te voeren, bevindingen onafhankelijk te rapporteren, die bij onaanvaarbare kwaliteit afkeuren en vervanging eisen en in uiterste geval de bouw stil leggen.

Het verplaatsen naar de private markt is vragen om moeilijkheden. De belangen zijn te groot, ongewenste beïnvloeding door aannemer of projectontwikkelaar en corruptie liggen op de loer. Ik woon in Nieuw-Zeeland, werkte in de bouwwereld hier en heb ik van nabij meegemaakt wat er kan gebeuren bij die privatisering.

Toepassing van verkeerd materiaal, foutieve constructies, lekkende gebouwen, private inspecteurs die failliet gaan (verhalen van schade niet mogelijk!), gemeenten die verwijzen naar aannemer en adviseurs (die elke verantwoordelijkheid afwijzen), corrupte adviseurs enzovoorts. Vooral de kopers van nieuwe woningen, trekken aan het kortste eind. Zij blijven met de schade zitten. Dus nee, niet privatiseren: bouwtoezicht moet onafhankelijk onder gemeentelijke verantwoordelijkheid blijven bestaan.

Robert de Koning, Auckland, Nieuw Zeeland

Gewone man

Als de Tesla 3, nieuwprijs ongeveer 35.000 dollar, wordt gezien als de auto voor de gewone man, dan zal die Jan Modaal het nodige moeten bijklussen met een netto jaarinkomen van zo'n 25.000 euro.

Ed van Riel, Vlissingen

En maar privatiseren

Nu ook de bouwtoezicht moet worden geprivatiseerd, is het misschien tijd de vraag te stellen wie er nu beter wordt van al dat geprivatiseer. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat maar een hele kleine groep mensen er heel veel voordeel bij heeft en een hele grote groep er alleen maar de nadelen van ondervindt. In welke markt heeft de 'gemiddelde' Nederlander wel profijt gehad van al die privatiseringen? Het privatiseren van de telecommarkt is het enige gunstige voorbeeld.

Lex Blokland, Arcen

Lees meer over de privatisering van het bouwtoezicht:

De Eerste Kamer debatteert over privatisering van het bouwtoezicht. Die taak zouden gemeenten niet langer aankunnen. Wie houdt straks het toezicht op de bouw?

De vier grote gemeenten (G4) komen in opstand tegen de voorgenomen 'privatisering' van het bouwtoezicht. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag vrezen dat het toezicht op de bouw van kantoren, flatgebouwen en huizenblokken verslechtert als een private aanbieder de controle gaat overnemen.

Kulargumenten

Na de bijdrage 'Academisch onderwijs kan niet zonder het Engels' van de hand van enkele hoogleraren van de afdeling filosofie van de Vrije Universiteit te hebben gelezen (O&D, 3 juli), ben ik van mening dat deze afdeling beter kan worden opgeheven. Wat een kulargumenten, een wetenschapper onwaardig. Het is een pertinente onjuistheidheid dat de kwaliteit van de opleiding omhooggaat als al het onderwijs in Engels gaat en de student omringd wordt door medestudenten uit andere landen. Niemand beweert dat onderwijs in het Engels aan de universiteit geen bestaansrecht heeft, maar colleges in het Engels moeten wel met mate plaatsvinden en alleen in de masterfase.

Henk Tijms, emeritus hoogleraar wiskunde VU, Santpoort- Zuid

Onderschatte studenten

De auteurs die een pleidooi houden voor Engels in het academisch onderwijs schrijven: 'Het is naïef te verwachten dat buitenlandse studenten in staat en bereid zijn in korte tijd Nederlands te leren, zo dat zij een academische studie kunnen volgen.' (O&D, 3 juli) Het is, integendeel, onwetendheid van hen dat zij dit denken. In de jaren zestig kwam er een geregelde stroom Noorse studenten naar de Rijksuniversiteit Groningen om medicijnen te studeren. Ik heb zelf destijds met bewondering vastgesteld dat zij binnen zes weken redelijk Nederlands verstonden en zich goed verstaanbaar in het Nederlands konden uitdrukken. En dat was nog maar het begin. Zij pasten zich mede daardoor ook goed aan en werden lid van een studentenvereniging. Zij studeerden succesvol en zonder problemen. Een gemotiveerde student kan dat dus gewoon wel. En het is een onderschatting van studenten, dat ze dit niet zouden kunnen.

Luuk Knol, Garmerwolde

Logica

In reactie op Felix Huygen ('Engels als voertaal vernielt hoger onderwijs', O&D, 28 juni) tracht een aantal filosofen van de VU (O&D, 3 juli) Engels als voertaal op de universiteit te legitimeren. Want dit leidt tot 'een diverse studentenpopulatie van verschillende nationaliteiten' en 'het systeem is zo ingericht dat financiering afhangt van aantallen studenten en diploma's'. Huygen had een vooruitziende blik: hij schreef immers: 'Universiteiten en hogescholen laten zich vooralsnog leiden door de logica van de kasstroom in plaats van door het algemeen belang.'

Jan van Casteren, student kunstmatige intelligentie, UU, Utrecht

Lees meer over Engels in het hoger onderwijs:

Felix Huygen: 'Engels als voertaal vernielt het hoger onderwijs. De massale overschakeling op het Engels is strijdig met artikel 7.2 van de wet op het hoger onderwijs.'

Vier auteurs: 'Academisch onderwijs kan niet zonder het Engels. Een filosofisch debat is vruchtbaarder als er ook buitenlandse studenten aan deelnemen.'

Officier Harry Mulisch

Dat Hans van Manen zojuist onderscheiden is als Commandeur des Arts et des Lettres (Ten eerste, 4 juli) is mooi en volstrekt terecht. Mes félicitations. In het kader bij het artikel over deze benoeming wordt evenwel gezegd dat Harry Mulisch Chevalier in deze zelfde orde is. Dat is niet juist. En dat weet ik omdat in 2000 Harry Mulisch tot Chevalier werd bekroond en ik, als jarenlang ambassadeur voor de Franse letteren, tot Officier. Dat leek mij een vergissing, het had andersom moeten zijn. De 'fout' is dan ook later hersteld, en is Harry Mulisch ook tot Officier bekroond."

Rudi Wester, 2003-2009 directeur Institut Néerlandais in Parijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden