Nieuwsillegaal afvaldumpen

Bouwstoffenbedrijf Bontrup beboet voor illegale lozing in Amsterdamse haven

Het Amsterdamse bouwstoffenbedrijf Bontrup kreeg dinsdag van de rechtbank in Amsterdam een boete voor illegale afvaldumping in de Amsterdamse haven. Het is de vijfde keer dat het bedrijf is bestraft voor illegale lozingen.

Maasplas ontstaan door zandwinning over de Maas bij Moordhuizen in Alphen. Inmiddels wordt er granuliet in gedumpt. Rijkswaterstaat heeft hier toestemming voor gegeven. Voor dumping in de Amsterdamse haven had het bedrijf geen toestemming.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Bontrup is een bouwstoffenbedrijf dat onder meer graniet verwerkt dat wordt gebruikt voor de aanleg van asfaltwegen in Nederland. Bij de verwerking komt het restproduct granuliet vrij. Bontrup heeft bergen van dit restproduct liggen in de haven van Amsterdam.

De illegale storting gebeurde in maart vorig jaar, toen een machinist een sleuf groef waardoor regenwater met de afvalstof granuliet de Amsterdamse Zanzibarhaven instroomde. De Waterpolitie zag dit. Bij het opleggen van de boete woog de rechtbank mee dat het bedrijf de afgelopen jaren vier keer eerder is bestraft voor illegale lozingen. Het gaat om een boete van 50 duizend euro, waarvan 30 duizend euro voorwaardelijk, opgelegd aan het dochterbedrijf van Bontrup.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt de illegale storting. ‘We hadden een terrein gehuurd voor de opslag van granuliet en een aannemer heeft toen het hard had geregend een sleuf gegraven zodat het regenwater weg kon lopen. Dat vermengde zich met granuliet en liep toen de haven in. Dat had niet gemogen.’ 

Volgens de woordvoerder is het probleem dat de vergunning die het bedrijf heeft ‘te krap is’. ‘Als er een zuchtje wind staat en er waait granuliet het water in, dan zijn we al in overtreding.’ Het bedrijf wil daarom met de Omgevingsdienst in gesprek over de voorwaarden van de vergunning. ‘Zo kunnen we niet werken.’

Al in opspraak

Door dezelfde stof kwam Bontrup onlangs al in opspraak. Uit een uitzending van het televisieprogramma Zembla bleek dat de top van Rijkswaterstaat de stort van tonnen granuliet in een natuurplas in Gelderland had goedgekeurd, nadat eerdere vergunningverleners van Rijkswaterstaat de aanvraag voor dumpen van de stof hadden afgewezen.

Kort voordat het bedrijf alsnog toestemming kreeg, bemoeide oud-minister Halbe Zijlstra zich met de kwestie. Hij legde contact tussen de directie van het bouwstoffenbedrijf en de top van Rijkswaterstaat, die hij goed kende. Zijlstra spande zich in voor de zaak namens bouwonderneming VolkerWessels, waar hij tegenwoordig directeur is. Dit bedrijf neemt grondstoffen af van Bontrup, onder meer voor de aanleg van wegen in Nederland.

De inspecteurs van Rijkswaterstaat hadden de aanvraag voor het dumpen van de stof in de natuurplas eerder afwezen omdat zij, na raadpleging van experts, granuliet als bouwstof aanmerkten in plaats van als grond (dat mag wel in de plas worden gestort). Bovendien zat er in het granuliet nog een chemische stof waarvan de milieu-effecten onduidelijk zijn. Na ingrijpen van de top van Rijkswaterstaat kwam er toch toestemming voor het Amsterdamse bouwstoffenbedrijf om het granuliet te storten. Daardoor gaat de stort tot op heden door.

Lees hier hoe Bontrup onlangs in opspraak raakte
De top van Rijkswaterstaat drukte het storten van een afvalstof in een natuurplas erdoorheen, na bemoeienis ex-minister Halbe Zijlstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden