Bouwsector moet radon aanpakken

Staatssecretaris Van Geel van Milieu wil de toename van de hoeveelheid radon - een kankerverwekkend gas - in nog nieuw te bouwen woningen een halt toe roepen....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

De hoeveelheid radon in woningen is tussen 1970 en 1993 met 50 procent toegenomen. Die stijging heeft daarna waarschijnlijk doorgezet, ondanks herhaalde voornemens om er wat aan te doen. De bouwsector moet voor 1 april met een stappenplan aangeven hoe deze stijging kan worden gestopt. Mogelijke oplossingen zijn het gebruik van radon-arme bouwmaterialen zoals glas, staal, gips en kalksteen en nieuwe ventilatiemethoden.

Jaarlijks overlijden naar schatting achthonderd mensen aan longkanker ten gevolge van radon. Het gas komt van nature in de bodem voor, maar zit in Nederland vooral in betonnen bouwmaterialen. Zodra het ontsnapt uit de muren valt het uiteen in radioactieve deeltjes. Deze hechten zich vervolgens aan fijne stofdeeltjes die de longen in worden gezogen. Na roken is radon de tweede veroorzaker van longkanker.

Van Geel deinst terug voor een aanpak via wetgeving. Hij vreest dat de regels snel gedetailleerd worden en moeilijk handhaafbaar zijn. Daarom wil hij de bouwsector een laatste kans geven. Hij raadt burgers aan goed te ventileren, want de buitenlucht bevat relatief weinig radon. Overigens is de radonconcentratie in Nederlandse woningen in verhouding tot andere Europese landen laag. Dit komt doordat de bodem daar doorgaans meer van het kankerverwekkende gas bevat.

Van Geel wil verder ook de gevaren van bovengrondse hoogspanningslijnen beperken. Waar mogelijk worden huizen niet meer in de buurt daarvan gebouwd. Bestaande woningen beschermen is niet mogelijk en woningen verplaatsen stuit volgens de CDA-bewindsman op te veel verzet. Ongeveer twaalfduizend kinderen hebben een verhoogde kans op leukemie doordat ze dagelijks in aanraking komen met de magnetische straling van de elektriciteitskabels. Het aantal mogelijke slachtoffers blijft beperkt tot één per twee jaar.

Zendmasten voor mobiele telefoons laat Van Geel vooralsnog ongemoeid. Eerder concludeerde de Gezondheidsraad dat zendmasten geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Van Geels plannen passen in zijn voornemen nuchterder met risico's om te gaan. Op sommige gevaren, zoals legionella, wordt volgens hem overtrokken gereageerd, terwijl andere gevaren jarenlang worden miskend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden