'Bouwsector criminele organisatie'

De Rotterdamse rechtbank heeft vier bouwbedrijven en tien directeuren veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Die organisatie maakte tijdens verboden vooroverleg prijsafspraken en verdeelde onderling werk....

De rechtbank verbond aan dit in haar ogen 'ernstige feit' lage straffen, in verhouding tot de eisen van het Openbaar Ministerie. Hoofdverdachten Fred V. van bouwbedrijf Koop Tjuchem en directeur/grootaandeelhouder Henk Koop kregen de zwaarste veroordeling: een taakstraf van 180 uur met aftrek van voorarrest. Fred V. moet bovendien een boete betalen van 6000 euro. Zij werden beiden schuldig bevonden aan omkoping van ambtenaren. Fred V. maakte zich ook schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Tegen hen werd respectievelijk een jaar en tien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist.

Het bouwbedrijf Koop Tjuchem, waartegen het OM een geldboete van twee miljoen euro eiste, werd veroordeeld tot een boete van 100 duizend euro. De bouwbedrijven BAM, Heijmans en KWS - tegen elk was 1,8 miljoen euro geëist - kregen een geldboete van 45 duizend euro. Acht directeuren van deze drie bedrijven kregen boetes tussen de 2500 en 3500 euro.

De rechtbank verklaarde in de toelichting dat alle verdachten eigenlijk celstraf hebben verdiend gezien de ernst van de zaak. Als verzachtende omstandigheden voerde de rechtbank onder meer aan dat de verdachten nooit eerder zijn veroordeeld, dat het ging om oude feiten die branchebreed voorkwamen en dat de kartelpolitie NMa hoge boetes heeft uitgedeeld aan de betrokken bouwbedrijven.

De aanwezige advocaten toonden zich tevreden met het vonnis. Ondanks de lage straffen was ook het OM niet ontevreden. 'Het is belangrijk dat de aangeklaagde bedrijven zijn veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat is al heel wat', aldus een woordvoerder.

GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos, oud-voorzitter van de bouwfraude-enquête, toonde zich teleurgesteld over de lage straffen. 'Bij bijstandsfraude zie je vaak veel hogere straffen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden