Bouwradio is met liefde gemaakt

Van opzij is het niet meer dan een pvc-buis. Maar in de zijkanten zit een ronde luidspreker geklemd. Op de bovenkant zit een oude wekkerradio, verstopt onder een leren lap....

Jeroen Junte

Design? Dat is toch Milaan? Verfijnde materialen en doorwrochteconcepten van creatieve geesten? We hebben het hier toch over eenspuuglelijk ding gemaakt door een bouwvakker?

Over smaak valt te twisten. Het robuuste uiterlijk van de bouwradio pasttoevallig wel in een tijdsbeeld waarin alles vooral kracht enbetrouwbaarheid moet uitstralen - van de terreinwagens tot delegerbroeken. En er zijn ook genoeg mensen die gruwelen van de glimmende,plastic spulletjes van Alessi. Bijvoorbeeld het kunstenaarscollectiefTilburg CowBoys, dat een expositie van bouwradio's in de Zuiderkerk inAmsterdam (t/m 14 januari) samenstelde. Eigenlijk is de bouwradio hetultieme designobject. Neem alleen al de functionaliteit. Zonder dedagelijkse arbeidsvitaminen zou de arbeidsproductiviteit op de Nederlandsebouwplaatsen aanmerkelijk lager zijn. Daarnaast is zo'n bouwradio eenvoudigte maken. Is er iets kapot, dan moet het in een handomdraai gefikst kunnenworden. Kom daar eens om bij een iPod. De materiaalkosten zijn miniem: wathout, een oude radio, handjevol spijkers en klaar. Veel bouwradio's zijndoor hergebruik van afvalmateriaal zelfs maatschappelijk verantwoord. Ookis er geen sterkere hifi-apparatuur dan de bouwradio. Reken maar dat dietransistor in een houten kist met schuimrubber een val van de vierdeverdieping overleeft.

En dan die extreme gebruikersvriendelijkheid. Ook wel eens voor zo'noogverblindend Bang & Olufsen-setje gestaan, volslagen machteloos omdater 'locked' op de display staat en nergens een knop is te ontdekken? Op debouwplaats geen verborgen functies of Engelse termen. Gewoon een stekker,een draaiknop voor hard of zacht en een schuifje dat naar het stickertjemet Radio Noordzee moet worden geduwd.

Maar waarmee bouwradio's zich vooral onderscheiden van al dat ziellozemassa-design is dat ze met liefde zijn gemaakt en iets vertellen over hunbezitters. Die houten kist met verfspetters erop is natuurlijk van eenhuisschilder. En dat kratje Bavaria-bier met een radio erin is een tastbareherinnering aan die ene zomerse vrijdag met die schaft die wel vijf uurduurde.

Prachtig, de bouwradio als een verantwoord hebbeding. Totdat op eenochtend een bouwvakker met zo'n turbo-pvc-buis bij de buren naar binnenloopt.

Jeroen Junte

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden