Bouwproject vergalt start vredesoverleg

Een nieuwe ronde van Palestijns-Israëlische onderhandelingen is zondag in crisissfeer begonnen in de badplaats Eilat. Palestijnse onderhandelaars uitten hun woede over de jongste uitbreiding van een joodse nederzetting in bezet gebied....

Van onze correspondent Theo Koelé

De Palestijnse leider Yasser Arafat wijdde er daarentegen geen woord aan tijdens een korte deelname aan de viering van Koninginnedag in Gaza, georganiseerd door de officiële Nederlandse vertegenwoordiging in Palestijns gebied.

De Israëlische beweging Vrede Nu onthulde gisteren dat in Ma'ale Adunim, een nederzetting ten oosten van Jeruzalem, 174 nieuwe woningen worden gebouwd, met instemming van premier Ehud Barak. Het nieuws werd bekend kort voordat de onderhandelingen hervat werden over onder meer het lot van nederzettingen. Andere thema's zijn de status van Jeruzalem, de grenzen van een Palestijnse staat en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

'Dit heeft een zeer negatief effect', zei Saeb Erekat, een van de Palestijnse onderhandelaars. Een andere prominente Palestijn sprak over een nieuwe crisis in het beraad dat in de herfst van dit jaar tot een definitief vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen zou moeten leiden.

De Palestijnen deden een dringend beroep op de Amerikaanse regering om Israël tot de orde te roepen. De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Dennis Ross, zal naar verwachting een bemiddelende rol gaan spelen in de komende onderhandelingen. Hij wordt morgen in Eilat verwacht. De VS hebben keer op keer aangedrongen op een 'bevriezing' van alle activiteiten in joodse nederzettingen.

Meer nieuws van het kolonistenfront kwam dit weekeinde uit Hebron. In deze overwegend Palestijnse stad probeerde een groep kolonisten een kleine nederzetting uit te breiden. Israëlische troepen verwijderden hen met harde hand. Dat leidde tot de oproep van een militante kolonistenleider om 'de wapens op te nemen' tegen het eigen leger.

Positief is het bericht dat premier Barak bereid is een paar Arabische dorpen ten oosten van Jeruzalem geheel aan de Palestijnen over te dragen. Dit als een gebaar van goede wil, terwille van de onderhandelingen. Als het bericht op waarheid berust, riskeert Barak een crisis binnen zijn coalitie. Tenminste één partij, de Nationale Religieuze Partij, dreigt uit de regering te stappen als met name Abu Dis onder Palestijns gezag komt. Hier werken de Palestijnen al jaren aan een groot gebouw, waarvan wordt aangenomen dat het moet dienen als Palestijns parlement. De Palestijnen hebben niet alleen hun zinnen gezet op Abu Dis, maar op het hele oostelijke deel van Jeruzalem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden