Bouwperikelen gingen langs minister heen

Ex-minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat sprak met bouwondernemer Henk Koop over de schaduwboekhouding toen die al door Justitie werd onderzocht. Raar vond Netelenbos dat niet.

Van onze verslaggevers John Schoorl en Bert Wagendorp

Netelenbos werd donderdag gehoord door de enquêtecommissie Bouwnijverheid. Koop Tjuchem is de oud-werkgever van klokkenluider Ad Bos, die man die de schaduwboekhouding naar buiten bracht. Al lange tijd was het Openbaar Ministerie (OM) bezig met onderhandelingen over diezelfde schaduwadministratie.

Dat een minister ondertussen gezellig de grootaandeelhouder van een daarbij betrokken bedrijf ontving, zei volgens Netelenbos alleen maar iets over Nederland, en niets over haar en haar ministerie. 'Wij polderen ons suf en mensen zien elkaar permanent.' Ze was Koop een paar dagen eerder, op 6 oktober, nog tegengekomen bij de opening van de Groene Hart-tunnel. Toen had hij gevraagd of hij langs kon komen.

Bij het gesprek waren ook Koop Tjuchem-directeur Veerman en directeur-generaal Prins van Rijkswaterstaat aanwezig. Koop verzekerde Netelenbos dat er niks van waar was, van die schaduwboekhouding en dat het te maken had met een rancuneuze ex-werknemer. 'Dat moest ik allemaal aanhoren.'

Een gesprek zoals ze er zoveel voerde, zei Netelenbos: het ene oor in, het andere uit. Maar de commissie vond het maar een vreemd verhaal. Een bouwer die belet vraagt bij de minister om te melden dat hij last heeft van een rancuneuze werknemer? Merkwaardig. Vooral omdat Netelenbos vóór de ontmoeting nog helemaal niet wist dat Koop Tjuchem in het centrum van het OM-onderzoek stond.

En waarom had Netelenbos geen notulen van het gesprek gemaakt, noch de ontmoeting bij de commissie gemeld? Deze kwam er nu per toeval achter, doordat Prins er eerder op de dag melding van maakte tijdens zíjn verhoor? 'Daarmee laadt u de verdenking op zich dat er dingen zijn besproken die u niet ter kennis van de commissie wilt brengen', zei CDA'er Jan ten Hoopen. Een ernstige verdachtmaking, vond Netelenbos, die zij verre van zich wierp.

Er was echt niks aan de hand. 'Nederland', zei Netelenbos, 'is nu eenmaal een dorp.' Dus zo moesten we dit gesprek kennelijk ook zien. Als een gesprek bij de dorpspomp, over koetjes en kalfjes en schaduwboekhoudinkjes.

Pagina 2: Netelenbos: 'Rob, het is een canard.'

Dossier:www.volkskrant.nl/bouwfraude

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden