Bouwmagnaat kocht WK voetbal

Uit documenten die een klokkenluider binnen de wereldvoetbalbond FIFA heeft gelekt aan The Sunday Times, blijkt dat Qatar miljoenen betaalde om het WK 2022 binnen te halen.

LONDEN - Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar is gekocht door een hoge voetbalbestuurder in het organiserende land. In ruil voor stemmen zou Mohammed bin Hammam, bouwkoning en baas van de Qatarse voetbalbond, miljoenen aan steekpenningen hebben betaald aan voetbalbestuurders in Afrika en aan de FIFA-bobo in Trinidad & Tobago, Jack Warner. Dat blijkt uit miljoenen documenten die een klokkenluider binnen de FIFA heeft gelekt aan The Sunday Times.


In Engeland, dat net niet werd uitverkoren, is de roep versterkt om een nieuwe verkiezing te houden. Een paar weken geleden gaf Sepp Blatter al toe dat het een vergissing was om de oliestaat het evenement te schenken.


The Sunday Times heeft twee maanden aan de onthullingen gewerkt. Op elf broadsheetpagina's openbaarde de krant wat iedereen eigenlijk al wist, namelijk dat er omkoping in het spel is. De Nederlandse staatssecretaris van Sportzaken Martin van Rijn heeft de FIFA inmiddels om volledige openheid gevraagd.


Volgens de Britse zondagskrant blijkt de 65-jarige Bin Hammam spin in het web te zijn, puissant rijk geworden in de bouw en onroerend goed. Officieel speelde hij geen rol bij de kandidatuur van Qatar, maar achter de schermen was hij de grote regelaar. Zijn kantoor zat in hetzelfde gebouw als dat van het biedingscomité van het gastland.


Bij de bekendmaking van de geheime stemming in oktober 2010 zat Bin Hammam vol vertrouwen in de zaal, want hij wist de uitslag al. Jarenlang heeft hij dienst gedaan als pinautomaat voor voetbalbestuurders in Afrika die geld nodig hadden voor het organiseren voor toernooien, feesten, de bouw van stadions of gewoon voor zichzelf. Tevens trakteerde hij hen op snoepreisjes, met name naar Maleisië, waar het hoofdkwartier van de Aziatische voetbalbond is gevestigd. De ene keer werd het geld overgemaakt via geheime rekeningen, de andere keer overhandigd in sporttassen.


Veelzeggend waren de felicitaties die Bim Hamman kreeg uit Afrika. 'Gefeliciteerd met het winnen van de wereldbeker', schreef Izetta Wesley, de IJzeren Dame van het Liberiaanse voetbal die een relatief bescheiden bedrag van 10.000 dollar had gekregen van 'broeder' Bin Hammam. 'Dank u wel', luidde zijn reactie. 'Zonder de steun van vrienden en gelovers als u zouden we het niet hebben gered.'


Wesley's collegabestuurder George Weah, de oud-topvoetballer, ontving een halve ton vanuit de oliestaat. Deze bedragen zijn peuleschillen vergeleken bij de acht ton die bijvoorbeeld vloeide naar de voetbalbond van Ivoorkust, waar topman Jacques Anouma beloofde 'zijn uiterste best te doen voor Qatar'. Tegenover The Sunday Times hebben de Afrikaanse voetbalbestuurders elke suggestie van omkoperij van de hand gewezen.


De onthullingen komen vlak voor het fraudeonderzoek van Michael Garcia. In opdracht van de FIFA gaat deze Amerikaanse jurist leden van het Qatarse organisatiecomité ondervragen. Bin Hammam is de grote afwezige op Garcia's lijst van te ondervragen personen. Uit de documenten blijkt tevens dat Bim Hammams strategische ruimhartigheid in 1996 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de eerste verkiezing van Blatter tot baas van de wereldvoetbalbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden