Bouwfraudeurs wacht megaclaim

De bouwsector hangt een claim van honderd miljoen euro boven het hoofd nu het rijk heeft besloten om de financiële schade van bouwfraude te verhalen....

Een woordvoerder van het ministerie van VROM, dat vier bouwprojecten selecteerde, heeft dit meegedeeld. 'De betrokken bedrijven worden civielrechtelijk aansprakelijk gesteld.'

Het gaat om projecten die zijn uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Defensie, Justitie, Landbouw en Verkeer en Waterstaat. In het geval van Landbouw gaat het om de aanleg van wegen in een Fries ruilverkavelingsproject, waarmee ruim 1 miljoen euro was gemoeid. Landbouw eist 10 procent terug.

De vier projecten komen voor in de schaduwboekhouding van het bouwbedrijf Koop Tjuchem. Hierin werden de tijdens verboden vooroverleg gemaakte afspraken bijgehouden. De openbaarmaking van deze boekhouding eind 2001 door klokkenluider Ad Bos leidde tot een parlementaire enquête en onderzoeken door het OM en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Justitie heeft na twee jaar onderzoek besloten twaalf medewerkers van de bouwbedrijven BAM, Heijmans, Koop Tjuchem en KWS te vervolgen. Daarnaast worden nog eens twaalf ambtenaren, twintig andere bedrijven en honderd medewerkers verdacht. Of zij worden vervolgd beslist Justitie eind deze maand. De NMa legde eind december 22 bouwbedrijven een recordboete op van in totaal 100 miljoen euro.

De civielrechtelijke procedures die het rijk is begonnen, moeten duidelijk maken of het mogelijk is om de schade van bouwfraude te verhalen op bouwbedrijven. Ook gemeenten en waterschappen studeren op een mogelijke schadeclaim. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft daarvoor een stichting opgericht.

GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos wil opheldering van het kabinet over het niet nakomen van een belofte aan de enquêtecommissie. een belangrijke belofte aan de enquêtecommissie die niet wordt nagekomen. Uit een tv-uitzening blijkt dat bindende regels voor aanbesteding van bouwprojecten worden vervangen door een vrijblijvende handleiding. 'Het kabinet leidt de Kamer om de tuin.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden