Bouwfraude velt vijftig ambtenaren

Minstens vijftig ambtenaren zijn als gevolg van de bouwfraude-affaire uit hun functie ontheven. Het aantal besmette ambtenaren is veel groter dan tot nu toe werd verondersteld....

Dit blijkt uit een inventarisatie bij de rijksoverheid en bij regionale en lokale overheden. Het gaat om ambtenaren die verdacht worden van corruptie, uit hun functie zijn ontheven of met vervroegd pensioen zijn gestuurd.

Het totale aantal kan nog hoger uitvallen omdat een intern onderzoek bij Rijkswaterstaat nog niet is afgerond. De status van minimaal vier ambtenaren van deze dienst is nog onduidelijk. Daarnaast zoekt de gemeente Amsterdam nog naar de namen van 26 ambtenaren van wie wordt vermoed dat zij nauwe banden hadden met het in opspraak geraakte bouwbedrijf Koop Tjuchem.

Een van de bij bouwfraude betrokken gemeenten is Hoorn. Daar zijn tien ambtenaren uit hun functie ontheven en is een topambtenaar van gemeentewerken met ziekteverlof gestuurd vanwege mogelijke corruptie. Naar hem doet de rijksrecherche onderzoek.

Loco-burgemeester Van Es van de gemeente Hoorn verwacht dat in vele gemeenten nog functiewisselingen zullen plaatshebben. 'Wat bij ons boven tafel kwam, is in andere gemeenten ook aan de orde geweest. Die stelling durf ik wel aan, gezien het naïeve gedrag bij de meeste gemeenten tegenover de bouwwereld.'

Bij de provincie Zuid-Holland heeft de bouwfraudeaffaire de meeste consequenties gehad. Daar zijn 25 ambtenaren als gevolg van malversaties en integriteitsschendingen op andere functies terechtgekomen. Naar vijf verdachte ambtenaren van de provincie doet de rijksrecherche onderzoek. De andere ambtenaren hebben hun leidinggevende functie verloren of zijn overgeplaatst.

Het lopende corruptieonderzoek van justitie heeft betrekking op twaalf ambtenaren, van wie er vorige week twee zijn aangehouden. Vier van hen zijn werkzaam bij Rijkswaterstaat: drie bij de directie Noord-Holland en een bij de directie Noord-Brabant. .

Op de rijksrecherche die de bouwfraude onderzoekt, is veel kritiek. Provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat hekelen de traagheid en de enorme stroperigheid van het onderzoek. Zij hebben hierover herhaaldelijk geklaagd bij Joan de Wijkerslooth, de baas van het Openbaar Ministerie (OM) die verantwoordelijk is voor de rijksrecherche. De Wijkerslooth verklaarde vorige week in de Volkskrant dat de capaciteit van de rijksrecherche moet worden uitgebreid om de lopende zaken goed te kunnen onderzoeken. Het OM wil nu niet reageren op de kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden