Bouwers floreren ondanks malaise

Nederlandse bouwbedrijven lijken weinig last te hebben van de economische malaise. Zowel Heijmans als Boskalis slaagde erin de winst het afgelopen jaar flink op te schroeven....

Boskalis zag de nettowinst met 15 procent stijgen naar 77,7 miljoen euro. De Papendrechtse baggeraar boekte de grootste winststijging in Nederland, mede dankzij de aanleg van de Betuwelijn, waarvoor Boskalis grote hoeveelheden zand levert.

In andere thuismarkten zoals Scandinavië Portugal en Nigeria ging het een stuk minder. In Nigeria, waar Boskalis werk verricht voor oliemaatschappijen als Shell en Chevron, droogde de opdrachtenstroom snel op. Door de lage olieprijs worden olie en gasprojecten uitgesteld. Bovendien heeft de OPEC Nigeria opgedragen de olieproductie te beperken.

Boskalis voelde zich hierdoor gedwongen twee kantoren samen te voegen en bijna de helft van de duizend medewerkers te ontslaan.

Het baggerbedrijf verdiende opnieuw veel geld met landaanwinningsprojecten voor de kust van Singapore en Hong Kong. Door de alliantie met Archirodon, die begin vorig jaar is gesloten, hoopt Boskalis ook in het Midden-Oosten een stevige positie op te bouwen. Als eerste opdracht mogen drie snijkopzuigers van Boskalis voor de kust van de Arabische Emiraten een toeristisch eiland opspuiten. Omdat de orderportefeuille nog goed is gevuld, verwacht Boskalis dat de nettowinst dit jaar verder stijgt, met 5 tot 10 procent.

Bij Heijmans steeg de nettowinst met 46 procent tot 70,2 miljoen euro. De helft van de winststijging is te danken aan acquisities. De andere helft heeft Heijmans vooral te danken aan de schaarste op de woningmarkt. Hierdoor kon de divisie projectontwikkeling de opgeleverde woningen met flinke winst verkopen. 'Vijftien jaar geleden maakten we zo'n 300 euro winst per woning', zei bestuursvoorzitter Joop Janssen. 'Nu is dat zo'n 20 duizend euro.'

Waar Janssen de marge de afgelopen jaren steeds wist op te voeren, bleef de winst als percentage van de omzet in 2001 steken op 3,1 procent. Veel te laag, vindt Janssen. De komende vijf jaar wil Heijmans de marge opvoeren tot 5 procent. En zelfs dat vindt hij niet genoeg. 'We vragen veel te weinig, want we werken ons het schompes en lopen veel risico. Ik vind eigenlijk dat de winstmarge 10 procent hoort te zijn.'

Janssen zelf zal dit jaar bekendmaken wanneer hij opstapt. 'Ik ben nu zestig en dat is hartstikke oud voor een manager.' Ook maakte hij bekend definitief af te zien van een vijandig bod op HBG. Voor het komend jaar houdt Janssen rekening met een krimpende bouwmarkt. Desondanks verwacht hij dat de nettowinst met zo'n 20 procent stijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden