Bouwers Amsterdamse metro doen te hoog bod

Amsterdam is bij de aanbesteding van de nieuwe metro, de Noord-Zuidlijn, op grote problemen gestuit. De prijs die bouwers vragen voor het knooppunt Centraal Station en de ondergrondse metrostations Ceintuurbaan en Vijzelgracht is veel hoger dan het budget toelaat....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

Amsterdam krijgt speciale experts van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die de te hoge biedingen tegen het licht gaan houden. Minister Netelenbos bood de experts vorige week aan in een gesprek met wethouder Dales en burgemeester Cohen.

Na zorgvuldige bestudering van de biedingen en onderhandelingen moet ook blijken of bouwers onderling afspraken hebben gemaakt om de prijzen hoog te houden. Daar zijn nu nog geen concrete aanwijzingen voor. Het is daarom nog te vroeg om de biedingen voor te leggen aan de Raad van Arbitrage. Het Amsterdamse bureau Screening en Bewaking gaat de integriteit van de bedrijven onderzoeken.

De nieuwe metrolijn dreigt nu zo'n drie miljard gulden te gaan kosten, een half miljard gulden meer dan de bedoeling was. Dat geld is er niet, omdat minister Netelenbos en de Tweede Kamer weigeren extra geld te geven. De gemeente gaat nu onderhandelen met bouwconsortia om de prijzen naar beneden te krijgen.

De eerste aanbesteding mislukte al vanwege te hoge prijzen. De gemeente knipte de aanbesteding toen op in veel kleinere delen, zodat ook kleinere bouwbedrijven zich konden inschrijven en er wellicht meer concurrentie zou ontstaan. Voor de bovengrondse delen van de lijn blijkt dat een succes te zijn, maar voor de tunnel en de stations heeft het niet veel uitgemaakt.

Vervelende bijkomstigheid voor de gemeente is dat de tijd dringt. De bouw kan niet eeuwig worden uitgesteld vanwege de ontwikkeling van de hoogwaardige kantorenlocatie aan de Zuidas, waar de Noord-Zuidlijn stopt. Bedrijven investeren daar in de wetenschap dat een metrolijn reizigers in vijf minuten naar het centrum brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden