Bouwers aanpak is wil en wet

De alles-of-niets aanpak van handbalcoach Bert Bouwer eist zijn tol. Van de grote groep enthousiaste meiden die bereid waren alles te doen en alles te laten voor de nationale ploeg hebben opnieuw enkelen hun mening herzien....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

DOETINCHEM

Een andere afvallige handbalster (Hekman) moest het zonder aandacht stellen, maar van haar mag Bouwer een spoedige terugkeer verwachten: 'Ik ben nu 21 jaar en wil eindelijk wel eens mijn Havo-diploma ophalen. Daarna ben ik uiteraard weer beschikbaar voor Bouwer'.

Gewild of ongewild maakte Bouwer ten koste van Hekman duidelijk, dat aan zijn voorschriften niet valt te tornen. Het simpele feit, dat Hekman die aan de zomertrainingen wil meedoen en voor heel even de studie wil laten prevaleren, was kennelijk voldoende reden om haar daags voor de dubbelinterland buiten te sluiten.

Met Bouwer valt over de totale overgave en het verplichte aantal trainingsuren niet te praten. Individuele vakanties zijn niet mogelijk, een plezierreisje naar Turkije waar een toernooi beach-handbal wordt gespeeld, is voorlopig de enige concessie.

Eerder haakten Boriceanu, Van Jaarsveld, De Kok en Van Iersel al af. Zij putten uit het voorgespiegelde succes te weinig motivatie. Dat Nederland zeker geen zuivere verzameling is van de beste handbalsters vindt Bouwer geen probleem: 'Pas over drie jaar zijn wij toe aan een serieuze toets.'

Wel al staat vast, dat Nederland vrolijker dan ooit over de velden danst. Het spelplezier wordt gehandhaafd met een overvloed aan gedurfde aanvalsacties en bijpassende handjeklaps. En er lopen uitsluitend meiden rond die de handbalsport tot levensdoel hebben verheven.

Die voor Nederlandse begrippen ongekende instelling is vooralsnog onvoldoende om de wereldtop te verontrusten, vandaar een tegenstander als IJsland, dat in de voorbije acht ontmoetingen nooit van Nederland wist te winnen, in Doetinchem zo dicht bij de overwinning kon komen. Oranje verspeelde zaterdag een voorsprong van 7-2, liet 16-16 toe en bleek niet in staat een nieuwe kloof te scheppen.

Bij de stand 19-19, vlak voor tijd, kwam het opportunisme van Bouwer om de hoek kijken en verordonneerde hij een spectaculair 'vliegertje boven de cirkel'. Mulder miste jammerlijk, maar in de tegenaanval wisten de IJslandsen niet te profiteren. Via wederom Mulder rolde het dubbeltje alsnog de goede kant op en behield Nederland zijn theoretische kans op deelname aan het EK in Denemarken. Later op de avond bleek de hoop daarop alsnog ijdel.

Speelsters, ouders en handbalbond zijn volledig solidair met Bouwer en van hen twijfelt niemand aan de haalbaarheid van het middel: een extreem hoge dosis trainingsarbeid. De oppositie komt voorlopig alleen uit de monden van de clubtrainers, E & O-coach Weerman in het bijzonder.

Zijn club levert de meeste internationals en Weerman aanschouwt wekelijks de gevolgen van die zware kost. 'Als vereniging hebben wij de plannen van Bouwer tot en met de zomervakantie goedgekeurd, maar voor onze eigen prestaties is deze gang van zaken niet goed.'

'Het gehele naseizoen moet ik zonder de zes internationals afwerken. Ik betwijfel of we de handbalsport op de langere termijn van dienst zijn met het regime van Bouwer. Twintig wekelijkse trainingsuren, ook nog eens aangevuld met clubtrainingen. Volgens mij loop je toch het risico, dat iemand die later afvalt in een diep zwart gat valt.'

Bouwer is minder bezorgd: 'Om de wereldtop te bereiken moet er geïnvesteerd worden. Dat doen we niet alleen in trainingsarbeid. Vanuit het NOCNSF doen we mee aan het Body of Knowledge project. De meiden worden op tal van gebied uitstekend begeleid. Of het nu om kracht- en loopscholing gaat of om een dieet: de aanpak is wetenschappelijk verantwoord en dat is voor het eerst in handballand.'

'Ik schrik niet van de kritiek van Weerman. Integendeel, juist met hem is goede discussie altijd mogelijk. E & O heeft ons voor de komende drie jaren steun toegezegd, daar zullen ze zich zeker aan houden'.

Een voorbarige opstelling volgens Weerman: 'We hebben alleen steun toegezegd voor de periode tot en met de zomervakantie. Voor de periode daarna lag er niet eens een plan op tafel. Hoe kun je dat dan steunen?'

DOETINCHEM: EK kwalificatie vrouwen, poule 4: Nederland - IJsland 20-19. Topscorers Nederland: Van der Knaap 6, Kregmeier 5, Kossen 3, Vaassen 3. Eindstand: 1. Rusland 6-10 (151-119), 2. Zweden 6-10 (133-104), 3. Nederland 6-4 (119-135), 4. IJsland 6-0 (95-140).

Geplaatst voor EK: Denemarken, Noorwegen, Litouwen, Duitsland, Polen, Oekraïne, Kroatië, Roemenië, Rusland, Zweden, Hongarije, Oostenrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden