Bouwer HBG reorganiseert na nieuwe verliezen in Duitsland

Aannemer Hollandsche Beton Groep heeft het eerste halfjaar opnieuw verlies geleden bij zijn Duitse dochter Wayss & Freytag. Voor een ingezette reorganisatie reserveert HBG 365 miljoen gulden, waardoor de bouwer dit jaar met verlies zal afsluiten....

ANP

'Het is nog één keer flink slikken voor de aandeelhouders', belooft de nieuwe bestuursvoorzitter C. Reigersman.

HBG zet 365 miljoen gulden aan voorzieningen opzij. Die zijn niet alleen bedoeld voor de reorganisatie van Wayss & Freytag Ingenieurbau. Zo gaat HBG de boekwaardes van een aantal deelnemingen en dochters naar beneden bijstellen. Ook onroerendgoedportefeuilles in (alweer) Duitsland staan voortaan voor een lager bedrag op de balans. Verder gaat HBG voorzichtiger om met het waarderen van claims.

De voorziening brengt HBG diep in het rood, zo bleek maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Op een omzet van 5,38 miljard gulden (11 procent meer dan een jaar eerder) kwam het nettoverlies uit op 224 miljoen gulden. Wordt de voorziening niet meegerekend, dan komt juist een winst van 90 miljoen gulden uit de bus. Voor heel 2000 verwacht het bestuur een nettoverlies van 150 miljoen gulden.

Bestuursvoorzitter Reigersman neemt de hele organisatie op de schop. Bedrijfsonderdelen worden strenger beoordeeld en de best presterende afdeling wordt tot norm verheven. Op den duur worden activiteiten afgestoten. Onderzocht wordt welke. Geen enkele afdeling blijft gespaard bij het onderzoek. Ook de combinatie tussen de bouwpoot en de lucratieve baggeractiviteiten, ooit een heilig HBG-huisje, is niet langer vanzelfsprekend. Eerder dit jaar mislukte na een lang onderhandelen een fusie met baggeraar Boskalis.

Tevreden is Reigersman over het Verenigd Koninkrijk, waar de aannemer steeds vaker op 'complete' projecten inschrijft. Daarbij is ook het onderhoud van het nieuwe pand begrepen, en soms zelfs de schoonmaak en beveiliging. Ook over de utiliteitsbouw (scholen en kantoren) in Duitsland, die de HBG-top jarenlang zware hoofdpijn heeft bezorgd, is Reigersman voorzichtig positief. 'Daar begint het de goede kant op te gaan. '

Maar in Nederland is de nieuwe bestuursvoorzitter niet op alle punten tevreden. In de utititeits- en woningbouw bleven de resultaten achter. 'De managers hadden er kiener bovenop moeten zitten', oordeelt Reigersman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden