Bouwdirecteur kinderziekenhuis gearresteerd voor corruptie

De bouwdirecteur van het kinderkankerziekenhuis Prinses Maxima in Utrecht is afgelopen maandag opgepakt op verdenking van omkoping en valsheid in geschrifte. De man zou zich volgens het Openbaar Ministerie in zijn vorige functie hebben laten omkopen door een bouwbedrijf in ruil voor het gunnen van bouwopdrachten.

Beelden van de bouw van het Prinses Maxima Centrum, waar de man nu werkzaam isBeeld Prinses Maxima Centrum webcam

De 59-jarige Walter C. was tot november 2013 werkzaam bij het Sint Antonius Ziekenhuis als manager nieuwbouw. Hij zou zich toen hebben laten omkopen met etentjes, kaartjes voor voetbalwedstrijden, cash geld en een verbouwing aan zijn woning in IJsselstein voor meer dan 100 duizend euro. Het OM vermoedt dat het in totaal gaat om meer dan 2 ton. Uit een akte in het kadaster blijkt dat er afgelopen maandag voor 215.154 euro beslag is gelegd op zijn woning. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen en een auto.

De raad van bestuur van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, zijn huidige werkgever, heeft geschokt gereageerd op de aanhouding. Het Prinses Maxima Centrum laat een nieuw ziekenhuis bouwen om de behandeling van kinderen met kanker te concentreren. De verdachte directeur is verantwoordelijk voor de bouw.

In een verklaring op de website staat dat de man bij het Prinses Maxima Centrum werd aangenomen na een 'zorgvuldig selectieproces'. 'Ook is er met de vorige werkgever contact geweest met betrekking tot zijn functioneren.'

Een woordvoerder zegt ter aanvulling dat er ook na zijn aanstelling nog een keer contact is geweest met het Sint Antonius. 'In een latere periode doken er weer geruchten over hem op.' Het Sint Antonius bleek toen een extern onderzoek naar hem te hebben laten uitvoeren. 'Maar daar was niet uitgekomen', aldus de woordvoerder van het Maxima Centrum.

Geen naam verdachte

Het OM geeft overigens geen naam van de verdachte. Daarom wil het Sint Antonius Ziekenhuis geen enkel commentaar geven op de arrestatie van hun voormalige werknemer en het externe onderzoek dat naar hem zou hebben plaatsgevonden naar aanleidingen van geruchten. 'Zolang het Openbaar Ministerie niet openbaar maakt om wie het gaat, gaan wij hier niet op in.' Het Prinses Maxima Centrum benadrukt dat het gaat om zaken uit het verleden. 'Er zijn geen aanwijzingen van onregelmatigheden bij de bouw van het Prinses Maxima Centrum.'

Naast Walter C. is ook de aannemer die de verbouwing aan de woning van hem uitvoerde, opgepakt. Daarnaast is de oud-directeur van het betrokken bouwbedrijf verdachte.

Het onderzoek begon na een melding bij de Financial Intelligence Unit (FIU). De FIU is een zelfstandig orgaan in Zoetermeer dat valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie dat ongebruikelijke transacties onderzoekt. Als het nodig is worden de gegevens vervolgens doorgestuurd naar opsporings- en inlichtingendiensten. Allerlei instellingen, zoals banken, verzekeraars, casino's, en money-transferbedrijven, zijn verplicht ongebruikelijke transacties bij de FIU te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden