Bouwbonden en werkgevers praten nog niet over cao

Het einde van de staking in de bouw is nog niet in zicht. De werkgevers en vakbonden hebben de afgelopen vijf stakingsdagen geen enkele poging ondernomen het cao-conflict te beëindigen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De staking leidt tot problemen voor kopers van huizen die door het cao-protest te laat worden opgeleverd, stelt de Vereniging Eigen Huis. Deze kopers moeten langer wachten op hun huis, terwijl ze vaak wel al hypotheekrente moeten betalen. In het ergste geval moeten de kopers hun inboedel opslaan en tijdelijk elders logeren. Gedupeerden kunnen hun schade op niemand verhalen.

De bouwbonden van FNV en CNV en de vakvereniging Het Zwarte Corps verwerpen een verzoek van de vereniging om particuliere huizenbouwers te ontzien. De bonden verwachten dat het aantal gedupeerden beperkt blijft. 'Door de zachte winter loopt de bouw juist vaak voor op schema. Het wordt pas echt vervelend als de staking onverhoopt nog weken voortduurt', zegt een woordvoerder van de bonden.

De bouwbonden hebben maandag aan het begin van de tweede stakingsweek drieduizend nieuwe stakers ingeschreven. Voor het eerst gingen de bouw van twee nieuwe woonwijken in Amsterdam en Amstelveen en de nieuwbouw bij het Paleis van Justitie in Den Haag plat . De 23 duizend stakers kosten de bonden dagelijks ruim twee miljoen gulden aan stakingsuitkeringen.

Volgens de bouwbonden hebben enkele ondernemers met lege orderboeken hun werknemers aangemoedigd in staking te gaan. Deze bedrijven zien de stakingsuitkering van de bonden als een alternatief voor de aanvullende werkloosheidsuitkering die door de bedrijven zelf moet worden betaald. De bonden zeggen deze werkloze stakers te weigeren.

Vijfhonderd stukadoors demonstreerden maandag in Veenendaal bij het hoofdkantoor van de Navas, één van de drie werkgeversorganisaties in het stukadoorsbedrijf. In een toespraak tot de actievoerders zei een Navas-bestuurder dat de bonden water in de wijn moeten doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.