Bouwbond ook gegrepen door fusiekoorts bij FNV

De Bouw- en Houtbond FNV wil meedoen met de fusie van de industriebond, de dienstenbond en eventueel de voedingsbond. Als deze drie bonden fuseren, ontstaat een vakbond van 575 duizend leden....

MARGREET VERMEULEN; GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggevers

Gijs Herderschêe

Margreet Vermeulen

AMSTERDAM

'Een fusie van louter industriebond en dienstenbond lost de problemen van de vakbeweging niet op', zegt R. de Vries, voorzitter Bouw- en Houtbond FNV. Hij ziet het liefst dat alle achttien bonden zichzelf opheffen en opgaan in twee FNV-bonden: één voor de markt- en één voor de overheidssector.

Een bond voor de overheidssector met 440 duizend leden begint zich overigens al af te tekenen. De Abvakabo - 323 duizend leden - werkt al vergaand samen met de Nederlandse Politiebond - twintigduizend leden - en Novon - twintigduizend leden -, de bond voor de werknemers bij de lagere overheden van de Algemene Vakcentrale. De Abvakabo wil ook de band met de FNV-onderwijsbond Abop - 53 duizend leden - aanhalen. De Abop fuseert zelf met de AVC-onderwijsbond NGL - 21 duizend leden.

De Vries van de bouwbond steekt niet onder stoelen of banken dat hij de 'solo-actie' van de industrie- en dienstenbond die op 1 januari 1998 willen fuseren, betreurt. Hij had de plannen graag eerst in de federatieraad van de FNV - de vergadering van bondsvoorzitters- besproken. Het plan is volgens hem een bedreiging voor de interne stabiliteit.

De fusiekoorts wordt ingegeven door de positie van de kleine bonden die doorgaans armlastig zijn, zoals de dienstenbond, en rijke bonden zoals de industriebond en de bouwbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden