Bouwbolwerk Heijmans groeit met overname IBC

Het Brabantse bouwbedrijf Heijmans vestigt zich met de overname van streekgenoot IBC in één klap in de top van het Nederlandse bouwwezen....

Op een persconferentie lichtte Heijmans-topman J. Janssen geflankeerd door IBC-bestuurvoorzitter H. Bemelmans, de overname toe. Volgens de beide bestuursvoorzitters sluiten Heijmans en IBC goed op elkaar aan. IBC is voor 70 procent actief in de utiliteitsbouw en Heijmans is voor 70 procent actief in de woningbouw.

De overname komt Heijmans goed uit. Janssen denkt met de overname te voorkomen dat Heijmans 'vermalen' wordt tussen de molenstenen van de toeleveranciers en de opdrachtgevers. In alle segmenten van de bouwmarkt vindt verdere concentratie plaats. Vaak heeft Heijmans te maken met slechts één opdrachtgever die de bouwers tegen elkaar uit kan spelen.

'Monopsie', noemt bouwer Janssen de marktorganisatie in de bouw waar hij bang voor is. In een monopsonistische markt is er één koper en die heeft de macht. Een monopsonie is het tegenovergestelde van een monopolie, waar juist één verkoper de macht heeft.

Volgens Janssen komt er met deze overname nog geen einde aan de consolidatieslag in de bouw. Op de aandelenbeurs worden kleine beursfondsen al langere tijd geplaagd door stagnatie. Vrijdag steeg het aandeel Heijmans met 8,7 procent naar 17,55. Maar zelfs met deze stijging staat het beursfonds nog op verlies ten opzichte van de beurskoers van vorig jaar. 'Wat is er tegenwoordig nog voor nodig om een aandeel in beweging te krijgen?', verzucht Janssen. Zelfs de winstgroei van Heijmans met bijna 40 procent dit jaar, zette niet veel zoden aan de dijk voor de Brabantse bouwer.

Bij Koninklijke IBC valt de rol van aandeelhouder NIB Capital op. Een jaar geleden nam het participatiefonds van NIB, Parnib, een belang van 60 procent in IBC over van de familie Hooijmaaijer. Parnib verkocht 15 procent van IBC onmiddellijk in partjes van 5 procent door aan de andere grootaandeelhouder NPM Capital en de twee bestuursleden van IBC, Bemelmans en Smits. Het belang van NIB Capital - Parnib bestaat in naam niet meer - is door het bod van Heijmans tussen de 80 en 90 miljoen gulden waard.

De naam IBC gaat niet verloren. Heijmans blijft de naam IBC ook na de overname gebruiken. Janssen: 'Het zou wel van geweldige domheid getuigen als je eerst een flink bedrag aan goodwill betaalt en vervolgens de goede naam van IBC niet gebruikt.'

Heijmans verhoogde vrijdag ook de nettowinstverwachting voor dit jaar van 45,3 naar 48 miljoen euro. Volgend jaar komt de omzet naar verwachting uit op ongeveer 950 miljoen euro, die van IBC op ongeveer 575 miljoen euro. Voor Heijmans werken in Nederland en België 8.300 mensen, voor IBC 2.550.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden