Bouw van mantelzorgwoning wordt gemakkelijker

Wie voor zijn bejaarde ouders of andere hulpbehoevende een 'mantelzorgwoning' in de tuin wil bouwen, hoeft daarvoor geen vergunning te vragen. Ook voor verbouwing van garage of schuur tot aanleunwoning hoeft dit niet meer. Enige eis is dat een hulpbehoevende in de aanleunwoning komt wonen.

Wie voor zijn bejaarde ouders of andere hulpbehoevende een 'mantelzorgwoning' in de tuin wil bouwen, hoeft daarvoor geen vergunning te vragen. Ook voor verbouwing van garage of schuur tot aanleunwoning hoeft dit niet meer. Beeld anp
Wie voor zijn bejaarde ouders of andere hulpbehoevende een 'mantelzorgwoning' in de tuin wil bouwen, hoeft daarvoor geen vergunning te vragen. Ook voor verbouwing van garage of schuur tot aanleunwoning hoeft dit niet meer.Beeld anp

Dit kondigen minister Stef Blok van Wonen en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aan. Het kabinet wil dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Blok en Van Rijn hebben de gevolgen daarvan voor de woningmarkt geïnventariseerd.

Na 1 oktober hoeft geen vergunning meer te worden gevraagd voor de bouw van een mantelzorgvoorziening op het eigen erf. Die woning wordt gelijkgesteld met een schuur of garage, waarvoor ook geen vergunning hoeft te worden aangevraagd.

Het moet bij de woning wel gaan om een voorziening voor een hulpbehoevende die vanuit de hoofdwoning mantelzorg krijgt. Het hoeft niet per se te gaan om ouders of een ander familielid.

Als geen sprake is van mantelzorg, omdat de bewoner nog zelfstandig kan wonen en het geplande bouwsel is in strijd met het bestemmingsplan, dan moet alsnog een vergunning worden aangevraagd. Die procedure wordt verkort van een halfjaar naar twee maanden. Het gaat hier om landelijke richtlijnen. Gemeenten kunnen de procedures zelf verder versoepelen, schrijven Blok en Van Rijn.

De bewindslieden benadrukken dat het bij de mantelzorgwoning niet alleen gaat om huisvesting voor ouderen, maar ook voor jongeren met een handicap, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten en om mensen met een psychiatrische beperking.

Niet alleen de toegang tot verzorgings- en verpleeghuizen wordt bemoeilijkt, ook in de geestelijke gezondheidszorg wordt het aantal bedden de komende jaren sterk ingekrompen. Ook deze mensen moeten meer een beroep doen op mantelzorg.

Een 'aanjaagteam' onder leiding van Marnix Norder, demissionair wethouder in Den Haag, gaat de samenwerking in de regio stimuleren tussen alle instellingen die bij de zorg zijn betrokken - zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders en cliëntenorganisaties.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden