Bouw nieuw 'duur' Muziekpaleis vol risico's

UTRECHT De bouw van een 90,6 miljoen euro kostend nieuw 'muziekpaleis' op de plek waar nu muziekcentrum Vredenburg staat, is volgens het Utrechtse college van B en W 'financieel haalbaar'....

Verantwoordelijk wethouder Walther Lenting wil verder niet veel melden over de financiering 'om onderhandelingen met marktpartijen' niet te verstoren. Volgens hem heeft 'toetsing door externe experts' aangetoond dat dat de risico's voor de gemeente zich binnen een 'aanvaardbare bandbreedte' bevinden.

Vaststaat dat de gemeente maximaal 29 miljoen euro bijdraagt. Vijfenveertig miljoen euro moeten de drie huurders (muziekcentrum Vredenburg, Tivoli en SJU) opbrengen. In het nieuw te bouwen muziekpaleis moeten het huidige muziekcentrum Vredenburg, het poppodium Tivoli en de Stichting Jazz Utrecht samen onder dak worden gebracht. De bestaande grote zaal blijft behouden, en wordt geplaatst in een groot transparant omhulsel; daarboven komen drie nieuwe zalen.

Als architect heeft de gemeente Herman Hertzberger aangewezen, de man die 25 jaar geleden het huidige muziekcentrum ontwierp.

Normaal gesproken, wordt bij projecten van deze omvang standaard twintig procent boven op de bouwkosten geteld om eventuele onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen. De gemeente heeft dit niet gedaan: ze denkt alle risico's op tijd te kunnen 'elimineren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden