Bouw huurwoningen trekt buitenlands kapitaal aan

Buitenlandse investeerders speuren de Randstad af op zoek naar bouwlocaties waar zij huurwoningen kunnen neerzetten. Met name in Amsterdam, Den Haag en Utrecht willen zij appartementen neerzetten voor de groeiende groep stedelingen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar nog geen huis willen of kunnen kopen.

Het Jan van Schaffelaarplantsoen in Amsterdam. Hier gaat het Brits-Amerikaanse CBRE 250 huurwoningen bouwen. Beeld Julius Schrank
Het Jan van Schaffelaarplantsoen in Amsterdam. Hier gaat het Brits-Amerikaanse CBRE 250 huurwoningen bouwen.Beeld Julius Schrank

Uit een rondgang langs de bouwwethouders in de grote steden blijkt dat er steeds vaker buitenlandse geldschieters belet vragen om te horen welke grond er beschikbaar is. Zij zijn vooral geïnteresseerd in appartementen, met een huur tussen de 700 en 1.000 euro.

Donderdag werd ook bekend dat het Duitse Allianz Real Estate en een grote Aziatische belegger maar liefst 600 miljoen euro investeren in Vesteda, het grootste commerciële beleggingsfonds in Nederlandse huurwoningen. Dat geld zal voor een aanzienlijk deel gebruikt worden voor nieuwbouw.

'Met het Duitse fonds Patrizia zijn we overeengekomen dat zij de komende vijf jaar jaarlijks minimaal 150 tot 200 huurwoningen gaan bouwen', zegt de Haagse wethouder Joris Wijsmuller. Hij heeft al een toer gemaakt met vertegenwoordigers van het fonds om de bouwgrond te bekijken die de gemeente in de aanbieding heeft.

In Amsterdam, waar het Britse beleggingsfonds CBRE vorige maand de opdracht binnensleepte om 250 huurwoningen te bouwen, herkennen ze de trend. In Utrecht staan nog geen concrete projecten van buitenlanders op stapel, maar wethouder Paulus Jansen kreeg wel al bezoek van enkele Duitse beleggingsfondsen met bouwambities.

De Nederlandse verhuurmarkt was lang het domein van woningcorporaties en enkele Nederlandse fondsen zoals Vesteda, die vooral met geld van Nederlandse pensioenfondsen beleggen. Buitenlandse beleggers schrokken terug voor de strenge huurwetgeving en de onzekerheid rondom de hypotheekrenteaftrek. 'Maar toen de huizenprijs vorig jaar na jaren van daling weer steeg, kwam het moment om in te stappen', zegt directeur Gertjan van der Baan van Vesteda.

Alle randvoorwaarden zijn gunstig voor beleggers: vraag naar woonruimte is in de grote steden enorm, het rendement is goed en woningcorporaties mogen geen duurdere huurwoningen meer bouwen. Van der Baan: 'Daar wil je dus bij zijn als belegger, dat is een no brainer.' Zeker nu veel andere veilige beleggingen, zoals staatsobligaties, weinig opleveren.

Maar de afgelopen maanden liepen veel investeerders tegen het probleem aan dat er te weinig bestaande huurwoningen te koop waren. Corporaties stoten slechts her en der een plukje woningen af, bij lange na niet genoeg voor de buitenlandse miljardenfondsen die kapitaal van pensioenfondsen en privévermogens beheren.

Zelf bouwen past eigenlijk niet in de strategie van dergelijke fondsen, dat vinden ze te riskant. En de projectontwikkelaars, die vroeger verzot waren op dat risico en de bijbehorende winsten, zijn nog niet van de crisis bekomen. Zij hebben onvoldoende geld om te bouwen. Door nauwe samenwerking tussen de investeringsfondsen en de projectontwikkelaars lossen zij het probleem nu op, verklaart Van der Baan van Vesteda.

'Wij doen dat zelf ook. We maken zeer nauwkeurige plannen met de ontwikkelaar en zorgen dat we hem tijdens het bouwproces betalen. Hij loopt dan wel het risico, maar heeft minder problemen om de bouw te financieren.'

Van de 600 miljoen euro die de Duitsers en Aziaten in Vesteda steken, is 185 miljoen nog niet overgemaakt. Dat doen ze pas wanneer het fonds een goede bestemming heeft gevonden voor het geld. 'Maar dat valt niet mee', bekent Van der Baan. 'De concurrentie om nieuwbouwprojecten is nu zo groot, dat je het risico loopt te veel te betalen. En wij stappen alleen in wanneer we voor onze gepensioneerden genoeg rendement kunnen halen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden