Bouw entree Van Gogh begonnen

AMSTERDAM - Al weken lopen mannen met helmen rond de uitbreidingsvleugel van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Maar woensdag is de bouw van de nieuwe entree officieel begonnen. 'Kleine voorbereidende werkzaamheden', zegt directeur Axel Rüger glimlachend, voordat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) met een heftruck een stuk beton wegtilt van de plek waar de nieuwe museumingang moet komen.


De bijeenkomst lijkt vooral bedoeld om nog meer geld op te halen. De teller staat al enkele maanden op 10 miljoen euro, terwijl voor de bouw 7,4 miljoen meer nodig is. De nieuwe entree, tussen het Rietveldgebouw (geopend in 1973) en de vleugel van de Japanse architect Kisho Kurokawa, moet in de zomer van 2015 klaar zijn. Rüger roept alle aanwezigen op hem in contact te brengen met 'mensen die nog wat geld over hebben'.


Die opmerking leidt tot gelach. Feit is dat het museum een risico neemt door nu al met de bouw te beginnen. 'Wij zijn nog in gesprek met partijen', verklaart Rüger. 'Het bedrag groeit gestaag. Het zijn langdurige onderhandelingen. En net zoals iemand die een nieuwe badkamer bouwt, hebben ook wij buffers ingepland voor tegenvallers.' Hij heeft het 'volste vertrouwen' het kunststukje van het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum, die eerder hun ingang naar het Museumplein verplaatsten, te kunnen herhalen.


Het schetsontwerp is ruim een jaar geleden gepresenteerd. Het bureau van Kurokawa - de architect overleed in 2007 - plakte een halve taart aan de halve taart die al in 1999 in gebruik werd genomen. Waar nu een vijver ligt, komt straks een hal van glas, die wordt gedragen door een dunnen stalen constructie.


De transparantie was een uitdrukkelijk verzoek van het museum en staat in schril contrast met het 'gesloten' uiterlijk - de typering is van Rüger - van de al bestaande Kurakowa-vleugel. Architect Hans van Heeswijk, die het Japanse ontwerp heeft uitgewerkt, noemt de tentoonstellingsruimte zelfs 'somber' en 'introvert'. Hij spreekt ook van een plek die 's avonds als onveilig kan worden ervaren. Met de nieuwbouw kan worden ingespeeld op het groeiende bezoekersaantal (vorig jaar 1,5 miljoen) en ontstaat ruimte voor het organiseren van - lucratieve - evenementen.


Dankzij het nieuwe 'glazen paviljoen' moeten straks ook de onveilige rijen op de Paulus Potterstraat verleden tijd zijn. Rüger: 'U moet hier op Paaszondag komen kijken, dan zult u taferelen zien. Dan wordt het de vraag: gaat dat goed of gaan we een paar toeristen horizontaal naar huis sturen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden