Bouw een nieuw Europees stroomnet

De onderzoekers van Ronald Berger Strategy Consultancy (Economie, 19 juli) zijn zeker kennelijk niet op de hoogte van zonnekrachtcentrales. Het artikel suggereert dat alleen kerncentrales en/of kolengestookte centrales aan de vraag naar elektriciteit kunnen voldoen....

Zonnekrachtcentrales maken gebruik van gebogen spiegels die de zonnewarmte concentreren in een brandpunt waar de warmte wordt omgezet in elektriciteit. Het wordt in de studie niet genoemd, terwijl er zowel in Europa als in de VS en daarbuiten plannen zijn er op grote schaal gebruik van te maken.

De centrales staan in zonnige landen, waar een vrijwel constant zonaanbod is. Bovendien is die warmte gemakkelijk op te slaan zodat je zelfs 24 uur lang gebruik kunt maken van energie. De Franse president Sarkozy heeft op 13 juli , bij de oprichting van de Mediterrane Unie, onder andere het ‘plan solaire’ op tafel gelegd. Volgens dat plan zouden met name landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten Europa van duurzame elektriciteit moeten voorzien. Het plan is enthousiast ontvangen in Europa. Het lijkt omslachtig elektriciteit van zover te halen, maar elektriciteit kan met een verlies van slechts 3 procent per duizend kilometer vervoerd worden.

Het elektriciteitsnet kan nu inderdaad geen grote fluctuaties opvangen. Maar om dan maar de conclusie te trekken dat alleen kolencentrales en kerncentrales in de basisbehoefte kunnen voorzien – dat is wel erg kort door de bocht.

Europa moet investeren in een elektriciteitsnetwerk, waarin alle duurzame vormen van elektriciteitsopwekking aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Concrete plannen voor een dergelijk supergrid liggen klaar. Maar investeren in een vuile kolencentrale lijkt voor de elektriciteitsmaatschappijen nog steeds een verstandige, want een goedkope keuze.

Daar moet de politiek een stokje voor steken. Sarkozy zei in zijn toespraak voor het Europees parlement: ‘We zijn de laatste generatie die een ramp kan voorkomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden