Bouw collectiegebouw Boijmans vrijwel zeker

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam krijgt zo goed als zeker zijn Collectiegebouw, het voor publiek toegankelijke depot dat naast het museum in het Museumpark komt te staan.

Artist's impression van het nieuwe Collectiegebouw.Beeld MVRDV

De Raad van State verwierp woensdag bijna alle bezwaren die vier partijen tegen het bestemmingsplan hadden ingediend: Erasmus MC, Vrienden van het Park Stichting, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en een omwonende. In maart van dit jaar had het ziekenhuis al een kort geding hierover verloren. Het Medisch Centrum is bang dat patiënten van de kinderpsychiatrische kliniek, waarnaast het nieuwe depot komt te staan, veel hinder zullen ondervinden van het met spiegelglas beklede, bolvormige gebouw.

Eerder hebben gemeente en architectenbureau MVRDV al beloofd dat ze aan de kant van de kliniek geen spiegelend glas zullen aanbrengen en hoge bomen zullen plaatsen.

De Raad van State bepaalde gisteren dat de gemeenteraad van Rotterdam, die voor de bouw van het Collectiegebouw het bestemmingsplan heeft gewijzigd, daar binnen vier maanden nog twee veranderingen in moet aanbrengen, maar dat zijn formaliteiten.

Er is alleen nog hoger beroep mogelijk tegen deze twee aanpassingen. Omdat die naar verwachting geen probleem opleveren, is de bouw van het Collectiegebouw zo goed als zeker geworden. Vermoedelijk zal het in 2019 de deuren openen.

De nieuwe opslagruimte is nodig omdat Museum Boijmans ruimtegebrek heeft in de depots die het bezit of huurt. Bovendien voldoen deze ruimtes niet meer aan de moderne eisen en loopt het depot in de kelder van het museum soms onder water. In juni gebeurde dat nog, na hevige regenbuien.

Het Collectiegebouw kost 52 miljoen euro, waarvan de gemeente aanvankelijk 37 miljoen zelf zou investeren. Tegen die hoge kosten bestond weerstand bij collegepartij Leefbaar Rotterdam.

Daarop besloot Stichting De Verre Bergen, de goededoelenorganisatie van de Rotterdamse familie Van der Vorm (grootaandeelhouder van de investeringsmaatschappij HAL), haar bijdrage van 15 miljoen te verhogen tot 20 miljoen en de financiering van de bouw over te nemen.

Met die toezegging bleek in november vorig jaar een ruime meerderheid in de gemeenteraad voor de bouw van het nieuwe depot te zijn. Dat moet volgens een prognose 90 duizend betalende bezoekers per jaar trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden