Bouw bij Panorama Mesdag stilgelegd

De bouw van een parkeergarage naast het het Haagse museum Panorama Mesdag wordt voorlopig stilgelegd. Eerst moet het kwetsbare museum extra worden beschermd....

Gealarmeerd door berichten over verzakkingen en zettingen besloot Den Haag drie maanden geleden de Delftse hoogleraar draagconstructies, Jan Vambersky, onderzoek te laten doen als second opinion. Volgens hem kan de bouw niet worden voortgezet zonder aanvullende maatregelen.

Naast het museum, dat het beroemde panoramaschilderij van de Haagse zeeschilder Hendrik Willem Mesdag tentoonstelt, verrijst een vestiging van het Hilton Hotel. De komst van het prestigieuze hotel was afhankelijk van de parkeergarage, waarbovenop een fitnesscentrum moet komen.

Na voorbereidende werkzaamheden ligt er nu een kuip voor de garage. Vambersky stelt vast dat de palenwand ondeskundig is aangebracht. Dat leidde tot de onverwacht grote zettingen.

Hoewel het museum eerder vergeefs via de rechter het stilleggen van de bouw trachtte te bereiken, is directeur Marijnke de Jong nu niet tevreden met de conclusies van het rapport. Vambersky stelt dat de conditie van het museumdak te wensen overlaat. Verantwoordelijk wethouder Peter Smit zegt in dat verband te rekenen op ‘goed huisvaderschap’. De Jong: ‘Wij hebben de gemeente altijd gewaarschuwd voor de onzekere constructie van het dak, die extra te lijden had door het bouwen.’

Den Haag wil spoedig met museum en opdrachtgever overleggen over de te treffen maatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden