Bouw aan Costa Blanca ‘tegen de wet’

Het plan van een Nederlandse woningcorporatie en een vastgoedontwikkelaar om te bouwen aan de Spaanse Costa Blanca, is afgekeurd.

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Woningcorporaties mogen niet investeren in buitenlandse bouwprojecten, noch die exploiteren, zegt een woordvoerder van VROM. Van de 240 appartementen aan de Costa Blanca worden er 120 aangeboden aan huurders van Rochdale, bij voorkeur ‘actieve senioren’. VROM heeft twijfels over de betrokkenheid van Rochdale bij het project en heeft de corporatie om een toelichting gevraagd.

Volgens Rochdale, met 40 duizend woningen een van de grootste corporaties, wordt de wet niet overtreden. De corporatie zegt, net als branchevereniging Aedes, dat er geen sprake is van investeren of exploiteren door de corporatie.

‘Wat de corporatie doet, is een huurgarantie afgeven voor die 120 huurders’, zegt een woordvoerder van Aedes. ‘Investeren doet de vastgoedontwikkelaar.’ Hij wijst erop dat het om vrijesectorhuurwoningen gaat met een maandelijkse huur van 700 tot 900 euro. ‘Er verdwijnt dus geen huurtoeslag naar het buitenland.’

VROM levert al jaren juridisch strijd met de Maastrichtse corporatie Servatius. Die was zonder toestemming van het ministerie studentenwoningen gaan bouwen in Luik. Corporaties mogen niet in het buitenland bouwen en zijn als semipublieke organisaties gehouden de Nederlandse volkshuisvesting te dienen, aldus VROM.

De rechtbank in Maastricht bepaalde in mei 2006 dat corporaties wél in het buitenland mogen bouwen. Toenmalig minister Dekker ging daartegen in beroep en greep naar een bestuurlijk ‘instrument’: Servatius kreeg een zogeheten aanwijzing, waardoor de bouwactiviteiten in Luik niet konden worden hervat. Het geschil is nu voorgelegd aan het Europese Hof in Luxemburg.

Rochdale en branchevereniging Aedes vinden dat de kwestie-Servatius in geen enkel opzicht te vergelijken is met de rol van de Amsterdamse corporatie in het Costa Blanca-project. ‘Nogmaals, wij investeren niet’, verzekert een woordvoerder van de corporatie. Hij zegt dat woonwensen-onderzoek duidelijk heeft gemaakt dat veel oudere Rochdale-huurders ‘graag onder de Spaanse of Italiaanse zon’ willen wonen.

‘Vandaar onze samenwerking met de projectontwikkelaar. Die koopt de grond. Wij leveren als het ware 120 mensen’, aldus Rochdale.

De 240 appartementen moeten in 2010 klaar zijn voor bewoning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden