Boutros-Ghali wil VN-macht stationeren in Burundi

Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties heeft de Veiligheidsraad dinsdag opgeroepen een VN-macht te sturen naar Burundi om hulpverleners in dat land te beschermen....

AP; REUTER

AP, Reuter

NAIROBI

'Ik vrees dat de situatie in Burundi dermate kan escaleren dat het tot een massale uitbarsting van etnisch geweld komt', aldus Boutros-Ghali in zijn brief aan de Veiligheidsraad. De secretaris-generaal spreekt van een preventieve maatregel 'om een herhaling van de tragische gebeurtenissen in Ruanda te voorkomen'.

Na de genocide in Ruanda vluchtten veel Ruandese Hutu's naar Burundi en Zaïre. Geweldsuitbarstingen hebben hulporganisaties al gedwongen hun activiteiten in Burundi in te krimpen of op te schorten.

In november 1994 riep Boutros Boutros-Ghali ook al op tot het sturen van een VN-troepenmacht naar Burundi. Het voorstel werd toen zowel door de regering van Burundi als de Veiligheidsraad van de hand gewezen. Hulporganisaties voelden zich vervolgens genoodzaakt particuliere bewakingsdiensten in te huren.

De VN hadden toen ruim vijfduizend blauwhelmen gelegerd in Ruanda. Dat aantal is inmiddels teruggebracht tot ruim tweeduizend. Zij worden naar verwachting binnen drie maanden teruggetrokken. VN-functionarissen vrezen kennelijk dat het sturen van een vredesmacht naar Burundi maanden zal duren als de VN zich eenmaal uit Ruanda hebben teruggetrokken.

In Burundi controleert de Hutu-meerderheid de regering, terwijl de Tutsi-minderheid het leger in handen heeft. Volgens president Sylvestre Ntibantunganya van Burundi dreigt een 'totale ineenstorting' van het land als er geen einde komt aan het etnisch geweld. Ntibantunganya zei dit op nieuwjaarsdag in een emotionele radiotoespraak.

De president deed een beroep op het door Tutsi's gedomineerde leger een eind te maken aan het geweld. 'Ongedisciplineerde elementen' in het leger maken zich schuldig aan plundering en bloedvergieten, zei Ntibantunganya.

De president, een gematigde Hutu, heeft nauwelijks zeggenschap over het leger van Burundi.

Vooral de burgerbevolking lijdt onder de aanhoudende gevechten tussen Tutsi-militairen en Hutu-rebellen. Sinds de moord op het eerste democratisch gekozen staatshoofd van Burundi, in oktober 1993, zijn naar schatting honderdduizend inwoners van het land omgekomen door etnisch geweld. Volgens de organisatie Artsen zonder Grenzen vielen er in 1995 vijftienduizend doden in Burundi.

'Zowel de regering als de veiligheidsdiensten dienen te beseffen dat zij hun bestaansrecht louter ontlenen aan de bescherming van de belangen van ons volk', zei Ntibantunganya.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden