Boutros Ghali wil met spoed operatie Zaïre

Secretaris-generaal Boutros Ghali van de Verenigde Naties heeft zondag een dringend beroep gedaan op de VN-lidstaten onmiddellijk hulp te bieden aan de vluchtelingen in Zaïre....

REUTER; AP; ANP; AFP

Reuter, AP, ANP, AFP

PARIJS/NEW YORK/KINSHASA

'Elk uur dat verstrijkt, sterven er duizenden mensen', zei Boutros Ghali. De secretaris-generaal kreeg zaterdag van de Veiligheidsraad tot 20 november de tijd om een plan te maken voor een humanitaire interventie.

Europees Commissaris voor humanitaire hulp Emma Bonino beschuldigde de Veiligheidsraad zaterdag van 'schandalige onverschilligheid' jegens het lot van de duizenden vluchtelingen in Zaïre. 'Ik ben geschokt door de gedachte dat pas volgende week weer gewerkt wordt aan deze kwestie', aldus Bonino.

De Europese Commissie had aangedrongen op snelle formering van een multinationale troepenmacht, maar de Verenigde Staten zeiden meer tijd nodig te hebben. Indachtig hun mislukte humanitaire interventie in Somalië dringen de VS aan op zorgvuldige voorbereiding van een operatie.

Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking noemde de resolutie van de Veiligheidsraad 'een schaamlap'. 'De grote landen in de Veiligheidsraad kijken naar elkaar, zijn het niet met elkaar eens en verzwakken daardoor de capaciteit van de VN. Het gaat bijna weer lijken op Srebrenica', aldus Pronk, die gisteren met twee EU-collega's naar Kinshasa reisde om te onderzoeken wat er op humanitair gebied nog mogelijk is.

In de Zaïrese hoofdstad riep de 'trojka' van de EU (Ierland, Nederland en Italië) de Veiligheidsraad op een spoedzitting te beleggen over de toestand in Zaïre. 'Wij denken dat het mogelijk is binnen een zeer kort tijdsbestek een hulpoperatie te organiseren die talrijke levens redt', verklaarde de Ierse minister Joan Burton mede namens haar twee collega's.

Er zou een troepenmacht van zo'n vijfduizend man nodig zijn om de operatie in Oost-Zaïre uit te voeren. Spanje en Frankrijk hebben elk duizend man toegezegd. Een complicatie is echter dat Rwanda de Franse troepen niet duldt, omdat het Frankrijk als bondgenoot van de Hutu's beschouwt.

Ook VN-gezant Raymond Chrétien stuitte op een complicatie. 'Het is buitengewoon frustrerend meer obstakels te zien opdoemen dan oplossingen te vinden', zei Chrétien nadat hij met Zaïrese autoriteiten had gesproken.

Zaïre wil dat de hulp voor de vluchtelingen in Rwanda en Burundi wordt georganiseerd. Het land zal niet toestaan dat nieuwe vluchtelingenkampen worden opgezet. De vluchtelingen dienen te repatriëren. EU-commissaris Bonino heeft verklaard dat repatriëring van de Hutu-vluchtelingen alleen op vrijwillige basis mag plaatsvinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden